Okt 2020
NPTSČPS
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Slalomisti navdušeni nad pripravami v Pauju

admin | Čet, 12.03.2009

Pau – Slovenska članska reprezentanca v slalomu na divjih vodah se od ponedeljka mudi na desetdnevnih pripravah v Franciji, natančneje mestu Pau, ki je sicer ljubiteljem športa, bolj kot po kajakaški progi, znan po košarkarskem moštvu.

Slovenska ekipa si skoraj ne bi mogla izbrati boljšega termina za priprave, saj so pogoji za trening naravnost odlični. Tako enoglasno zatrjujejo tekmovalci in trenerji. V Pauju, kjer stoji moderen kajakaški center, bo letos na umetni progi potekala tekma svetovnega pokala v kajaku in kanuju na divjih vodah (27. in 28. junija). V Franciji so bili prvi na pripravah konec februarja že mladinci na čelu s trenerjem Matejem Trampužem, sedaj pa so mlajšim sledili še člani. Priprav se niso udeležili kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, ki se jutri vrnejo v domovino po pettedenskih pripravah v Avstraliji. Kanuist Jošt Zakrajšek je tako edini, ki se je udeležil tako treninga v Penrithu, kakor tudi v Pauju.

»Namen teh priprav je seznaniti se s progo, kjer bo junija tekma. Nekaj informacij glede pogojev, umetnega kanala in vsega ostalega, so nam posredovali že z mladinskih priprav, sedaj pa smo šli zadeve preveriti še iz prve roke. Z nami na pripravah so še Čehi, ki imajo izredno močno ekipo ter, seveda, Francozi. Slednji so nas zaprosili, če lahko z našimi tekmovalci trenirata tudi svetovni prvak v disciplini K-1 Fabian Lefevre ter izjemni kanuist Denis Gargaud-Chanut. Dvojica se je letos, poleg posamičnih nastopov, lotila veslanja tudi v kanuju dvosedu, saj imata ambicije nastopiti na naslednjih olimpijskih igrah v obeh kategorijah,« je povedal direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, ki je v Franciji primarno v vlogi trenerja. Poleg njega za 24 tekmovalcev  skrbijo še trenerji Dejan Testen, Aleš Vrabič, Jože Vidmar in nekdanji vrhunski kajakaš in svetovni podprvak Miha Terdič.

Priprav se je z veliko vnemo lotila tudi dolgoletna slovenska reprezentantka Nina Mozetič, ki ji klima v Franciji očitno zelo ustreza: »Imamo se super, saj za razliko od doma tukaj veslamo pri skoraj 20 stopinjah Celzija. Delamo po skupinah z menjavo trenerjev in treningi so dobro organizirani.« Spoznavanje z umetno progo Primorki ni delalo težav, pravzaprav je nad njo navdušena. »Voda je težka, ker je zelo hitra, zato je prava umetnost dobro odpeljati. Ampak to je samo pozitivno, saj nam ni dolgčas in prav 'kul' je, da smo prišli trenirat sem pred svetovnim pokalom – gre namreč za poseben tip proge, po kateri se je težko naučiti dobro veslati v kratkem času,« je razložila Mozetičeva in dodala: »Drugače pa je 'klapa' dobra in kljub velikemu številu ljudi poteka vse po planih ter tako, kot smo si zadali na začetku. Danes imamo prost dan, zato smo se včeraj odločali ali bi šli na morje ali v hribe. Potem nas čaka še en sklop treninga, nato pa bomo šli že počasi domov.«

Kanuist Jošt Zakrajšek je bil zvest tradiciji in je cilj treninga povzel kratko in jedrnato: »Namen priprav je nadaljevanje navajanja na divjo vodo in na nov čoln, pri čemer seveda ne gre pozabiti na izpopolnjevanje tehnike.«
Ekipa se bo predvidoma domov vrnila 18. marca.

 Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam