Jul 2019

Slalomisti za mesta v reprezentanci

admin | Sre, 05.05.2010

Prihodnja vikenda bosta za večino slovenskih slalomistov precej stresna, saj se bodo v Tacnu na izbirnih tekmah potegovali za mesta v reprezentanci. Za razliko od preteklih let, bodo letos vse izbirne tekme potekale v Tacnu, kjer bo septembra tudi svetovno prvenstvo.

Nekoliko mirnejši spanec bodo imeli le Peter Kauzer ter Luka Božič in Sašo Taljat, ki so zaradi izjemnih rezultatov v lanski sezoni v ekipo že uvrščeni. Prvi izbirni tekmi bosta že ta vikend (8. in 9. maja), nastopili pa bodo le slovenski tekmovalci. V Ljubljani bodo tudi nekatera največja svetovna imena tega športa, med njimi olimpijski prvak Tony Estanguet, ki pa bodo lahko nastopili le kot predtekmovalci. Povsem drugače bo naslednji konec tedna (15. in 16. maja), ko bo na sporedu mednarodna tekma, ki bo štela za točke ICF. Takrat se obeta izjemno zanimiva tekma, saj bodo v Ljubljano na trening prišle številne močne ekipe iz Evrope, med njimi Slovaki, Francozi, Britanci, Italijani, Avstrijci, Nemci …

»Prvo soboto bo za izbor štel boljši tek, kot je to navada v kvalifikacijskih vožnjah, v nedeljo pa bosta štela oba teka, tako da bomo dobili dva rezultata, ki se nato štejeta v izračun ranga. Naslednji konec tedna bo štel boljši tek, tako da bomo dobili štiri rezultate. Pri rangiranju in predlogu o sestavi reprezentance pa bom upošteval najboljše tri,« je sistem izbora reprezentance pojasnil direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc. Letos bo na tekmah svetovnega pokala lahko nastopalo nekoliko več tekmovalcev, saj ima Slovenija pravico nastopiti s štirimi kajakaši, petimi kanuisti, eno kanuistko ter po tremi kajakašicami in dvojci. Na evropskem in svetovnem prvenstvu še vedno lahko nastopijo le po trije predstavniki v posamični kategoriji, zato bodo na svetovnem prvenstvu nastopili tisti, ki bodo med sezono dosegli najboljše rezultate.

Ker je Slovenija država, ki bo v svetovnem pokalu lahko nastopila z največ kanuisti izmed vseh držav udeleženk, bodo izbirne tekme tokrat malce manj stresne. Benjamin Savšek pa kljub več prostim mestom pričakuje napet razplet: »Letos je v Sloveniji kar veliko dobrih kanuistov, tako da bo že prva tekma gotovo zelo zanimiva. Pričakujem, da se bom s čisto vožnjo uvrstil med prve tri. Upam, da bo šlo vse po planu in da ne bom pod stresom. Drugače bo šlo na nož.«

Napeto bo tudi v konkurenci kajakašev, kjer je kar nekaj kandidatov za tri preostala prosta mesta. Peter Kauzer se z izbirnimi tekmami že nekaj sezon ne obremenjuje, saj je imel cilje vezane na največje tekme v svetovnem merilu. Tudi letos je tako: »Moj glavni cilj sezone je svetovno prvenstvo, kjer bom poskušal ubraniti naslov svetovnega prvaka. Prej pa me čaka še en manjši cilj, evropsko prvenstvo v Bratislavi. Tam bo drugo leto svetovno prvenstvo, zato želim tudi tam dobro nastopiti. Zdaj sem se na povabilo Slovakov udeležil njihovih izbirnih tekem. Bil sem demonstrator, nato pa sem lahko nastopil tudi na tekmi,« je povedal vedno zgovorni Kauzer, ki je bil v Bratislavi najboljši tako v soboto kot v nedeljo. Nastopil je tudi njegov resni konkurent Fabien Lefevre, tako da je tekma služila tudi kot odlična primerjava pripravljenosti.

V ekipo sta, tako kot Kauzer, uvrščena tudi tretja z lanskega svetovnega prvenstva Luka Božič in Sašo Taljat. Primorca bosta letos tekmovala tudi v spustu, zato sta za začetek glavna cilja evropsko prvenstvo v slalomu ter svetovno v spustu, po kratkem predahu pa bo avgusta sledilo evropsko prvenstvo mlajših članov in nato septembra vrhunec na svetovnem prvenstvu v Tacnu.

Prvi tek sobotne in nedeljske tekme se bo začel ob 11.30, drugi pa ob 13.00.