Okt 2019

Slalomisti želijo nadgraditi lansko sezono

admin | Sre, 17.05.2006

Ljubljana, 17. maja (STA) - Slalomisti na divjih vodah bodo v prihodnjih dneh dokončno zakorakali v novo tekmovalno sezono, saj se že konec tedna odpravljajo na prvo tekmo svetovnega pokala v Atene, kjer se bodo najboljši mojstri brzic sicer merili med 26. in 28. majem. V svetovnem pokalu bodo sicer letos slovenske barve zastopali kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Marko Mihelič ter dvojec Simon Hočevar in Aljaž Kulovec. Pravico nastopa si je na izbirnih tekmah priborila tudi kajakašica Nina Mozetič, vendar se je zaradi zdravja in študija odločila nastopiti le na evropskem in svetovnem prvenstvu.

"Lani smo uvedli nov sistem delovanja reprezentance, malo se še lovimo, saj vse skupaj ni enostavno. Toda verjamem, da se bomo z vsemi uskladili in dosegli to kar želimo, torej vrhunske rezultate. Konkretno to pomeni, da sta tako kajakaška kot kanuistična ekipa sposobni za najvišja mesta na EP in SP in ta so tudi cilj. Čas je tudi, da dobimo posamično kajakaško kolajno na svetovnem prvenstvu. Vsekakor si vsi želimo nadgraditi izide iz lanske sezone," je dejal novi glavni trener Fedja Marušič.

Tega si želijo tudi tekmovalci, na čelu z evropskim podprvakom in članom zlate kajakaške ekipe z lanskega EP v Tacnu Petrom Kauzerjem. "Mislim, da sem dobro pripravljen. Forma se je vseskozi dvigala in verjamem, da se bo tudi v prihodnje in da bom ustrezno pripravljen za največja tekmovanja. Na teh želim pač čim višje uvrstitve, ki pa jih ne morem napovedati, dokler vsaj približno ne vidim, kje sem. To pa bo mogoče šele po prvi tekmi v Atenah," je povedal lani najboljši slovenski divjevodaš iz Hrastnika.

V izbrani vrsti bo tudi izkušeni Kralj (tudi zlat na EP 2005 ekipno), ki podobno razmišlja kot mlajši, a lani uspešnejši kolega iz K-1. "Primerjavo z drugimi smo dobili do določene mere, saj smo na teh izbirnih tekmah tekmovali skupaj z Italijani. Zdi se, da je kar v redu, toda prava slika bo prišla šele v Atenah, ko bomo na delu videli še Francoze ter ostale reprezentance," pravi sicer osmoljenec lanskega EP, ko je posamično pristal na četrtem mestu. Novinec med najboljšimi je 21-letni Meglič: "Upam samo, da bom nadaljeval z dobrimi vožnjami, kakšen finale bi bil super, toda tekme bodo pokazale, kam sodim."

Spremembe je doživela tudi kanuistična vrsta, saj je po dolgih letih v dvojca presedlal izkušeni Simon Hočevar, tako da je zdaj glavno breme v C-1 na Stevanoviču: "Vse teče po načrtih, same tekme pa bodo pokazale, ali smo delali dovolj dobro." Podobnega mnenja sta tudi mlajša Zakrajšek in novinec Mihelič. "Želim si predvsem boljšo sezono kot lani, kak finalni nastop na teh največjih tekmah in nove izkušnje, ki bodo za prihodnost še kako pomembne," je skromen 22-letni Trzinčan. "Manjka mi še hitrost, tako da moram na tem še delati in upam, da bom še napredoval," pa je dejal prav tako debitant v reprezentanci Mihelič, ki je na izbirnih tekmah za malenkost premagal Benjamina Savška.

Po dolgem času ima Slovenija tudi resnejšega dvojca, ki je nastal na pobudo Hočevarja, skupaj s Kulovcem pa sta že dokazala, da v Sloveniji nimata konkurence. To pa ni ravno pravšnje merilo kakovosti. "Izbirne tekme sva dobro odveslala, toda za razliko od drugih nisva imele konkurence tujih tekmovalcev. Tako bova šele v svetovnem pokalu videla, kam realno sodiva. Ni pa še vse popolno, treba bo še nekaj časa, da se ujameva," pravi 32-letni Hočevar.

Ženska vrsta bo kljub uvrstitvi Mozetičeve v reprezentanco v svetovnem pokalu brez predstavnice. "Nisem pričakovala, da se mi bo uspelo prebiti v reprezentanco, predvsem zaradi poškodbe, ki jo želim popolnoma pozdraviti. Zaradi tega in zaradi študija sem se tudi odločila, da v svetovnem pokalu ne bom nastopila, ampak se bom raje pripravila na evropsko in svetovno prvenstvo," pa je svojo "odsotnost" na prvih treh tekmah pojasnila Mozetičeva.

Omenjeni reprezentanti bodo nastopili na vseh tekmah svetovnega pokala in na EP, če bodo vsi dosegli vsaj po en finalni nastop, pa tudi na SP. V nasprotnem prime