Jun 2020

Slovaški dan na slalomski progi

admin | Pon, 18.08.2008

Peking, 15. avgusta (STA) - Zadnji odločitvi na prizorišču tekmovanj v slalomu na divjih vodah na olimpijskih igrah v Pekingu sta največ veselja prinesli Slovaški. Slednja se je po zaslugi Pavola in Petra Hochschornerja ter Elene Kaliske veselila zlatih kolajn med kanuističnimi dvojci in kajakašicami.

Posebej sta navdušila brata Hochschorner, saj sta se z uspehom v kitajskem glavnem mestu že tretjič zapored (po Sydneyju in Atenah) veselila olimpijske zmage v C-2. S tem sta postala prva divjevodaša s tremi olimpijskimi zmagami. Po polfinalu sta bila na drugem mestu za Nemcema Michelom Felifom in Sebastianom Piersigom (na koncu sta bila šesta), v finalu pa sta ukanila vso konkurenco.

"Nemca sta imela res nekaj smole, toda po drugi strani sva midva imela srečo," je po nastopu dejal Peter Hochschorner in na vprašanje, ali bosta z bratom osvojila še četrto zaporedno zlato, odvrnil: "Seveda!". Srebro sta si priveslala Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Štepanek, za zmagovalcema sta zaostala 2,07 sekunde, bron pa Rusa Mihail Kuznecov in Dimitrij Larionov. Slednja sta (ob Poljakih) na letošnjem evropskem prvenstvu v Krakovu olimpijsko kvoto odvzela mlademu slovenskemu dvojcu Sašo Taljat/Luka Božič.

Naslov pa je ubranila tudi Kaliska. Potem ko je v Atenah ugnala Američanko Rebecco Giddens in Avstralko Helen Reeves, je imela tokrat za najhujši tekmici Avstralko Jacqueline Lawrence in Avstrijko Violetto Oblinger-Peters. A pravega boja niti ni bilo, saj so vse finalistke razen Kaliske delale ogromno napak. Razlike so bile na koncu nenavadno velike, Lawrenceova je zaostala 14,30 sekunde, Oblinger-Petersova pa celo 22,13 sekunde.

"Razveselili smo našo državo. Ni pomembno, kje tekmuješ, navijači so vedno pomembni in zelo dobrodošla pomoč pri naših uspehih," je dejala Kaliska, ki so ji tekmice s številnimi napakami resnično zelo olajšale delo, in dodala: "Pred mojim nastopom nisem spremljala drugih tekmovalk, zato sem bila prepričana, da moram odveslati brez napak."

Več informacij:

Eva Terčelj