Jan 2020

Slovenska kajakaša z optimizmom zreta na olimpijsk

admin | Tor, 12.08.2008

Brnik, 08. avgusta (STA) - Slovenska kajakaša Špela Ponomarenko in Jernej Župančič Regent z optimizmom pričakujeta nastop na olimpijskih igrah. Čeprav so vse napovedi pogostokrat precej nehvaležne, pa pri obeh obstaja realna želja po uvrstitvi v finale. Z ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika sta se danes odpravila na Kitajsko.

"O pričakovanjih je težko govoriti. Rada bi veslala tako, kot znam najbolje, in da bi se na progi vse izteklo od starta do cilja, kot sem zastavila, in da bi po prihodu v cilj vedela, da je to to in da več od tega nisem mogla narediti," je na novinarski konferenci pred odhodom v olimpijski Peking dejala slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko.

Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Poznanu je mlada Primorka osvojila drugo mesto v svoji paradni disciplini na 200 m, na 500 m, kjer bo Slovenijo zastopala na olimpijskih igrah v Pekingu, pa je bila peta.

Čeprav bo to zanjo prvi olimpijski nastop, treme pred velikim tekmovanjem ne čuti. "Trenirala sem dobro," je samozavestna 26-letna kajakašica na mirnih vodah, za katero so dolge priprave.

"Moja velika želja je uvrstitev v finale. Lani na svetovnem prvenstvu mi je za to zmanjkalo eno mesto. Konkurenca se kaj dosti od lani ni spremenila. Naredila bom vse, kar je v moji moči, da bi mi to tudi uspelo," je še dejala kajakašica, ki bo imela prvo tekmo 19. avgusta.

Malce nejevolje ji povzroča le oddaljenost prizorišča. Iz olimpijske vasi do proge je 50 minut vožnje, kar ni najboljše, meni. Po drugi strani pa bo imela pred tekmo še en teden časa za trening, tako da bo imela tudi čas za "aklimatizacijo" na razmere na Kitajskem.

Jernej Župančič Regent je kar neučakan. "Je bil že čas, da se začne malo bolj zares dogajati, ker ko si doma še ne čutiš, da si tako blizu tekmi. Upam, da se bo jutri, ko pristanemo, vse začelo hitreje odvijati. To oba potrebujeva, da začutiva ta adrenalin, saj je že nekaj časa preteklo od zadnje tekme," je dejal kajakaš na mirnih vodah, za katerim je že nastop na olimpijskih igrah v Atenah.

"Dobro je, da se oba s Špelo izogibava napovedim o vmesnih uvrstitvah, ampak govoriva samo o tem, da morava res dobro veslati, čim bolj idealno, čim bolj na robu sposobnosti. Veva, da če tako veslava, so napovedi o uvrstitvi v finale zelo realne. A se lahko mimogrede s kakšno napako tudi kaj zalomi," je še dejal.

Malo treme je vedno prisotne, pravi 28-letni Koprčan. A ga olimpijski nastop ne skrbi, saj je pred štirimi leti v Atenah pridobil koristne izkušnje, zaradi česar bo lahko bolj mislil na veslanje kot na ves ostali olimpijski direndaj.

Slovenski kajakaš na mirnih vodah je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Poznanu osvojil osmo mesto v svoji paradni disciplini na 1000 metrov. S tem je dosegel najboljšo uvrstitev sezone, kar je hkrati dober obet pred olimpijskimi igrami v Pekingu.

Slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger se ne bosta mogla udeležiti, kvečjemu jo bosta lahko spremljala prek televizijskih zaslonov. Če bi hotela ujeti slovesnost, bi se morala odpraviti na Kitajsko že veliko prej. "Slovesnosti bi se bilo lepo udeležiti, vendar pa imava zdaj druge probleme, saj morava misliti na tekmo," je dejal kajakaš.

Eva Terčelj
Luka Božič