Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Slovenski divjevodaši EP v Bratislavi končali kar

admin | Pon, 16.08.2010

Bratislava, 15. avgusta (STA) - Ponovljeno evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Bratislavi je slovenski reprezentanci prineslo veliko uspeha. Po sobotni moštveni bronasti kolajni kajakašev so danes slovenski uspeh oplemenitili še Peter Kauzer in Jure Meglič z zlato oziroma srebrno posamično kolajno v K-1 ter kajakašica Urša Kragelj, ki je bila bronasta.

Slovenska vrsta je doslej na enem EP največ osvojila tri kolajne in to na sploh prvem prvenstvu stare celine; leta 1996 v Augsburgu je bil Simon Hočevar zlat med kanuisti, v ekipnih vožnjah pa so se s srebrom in bronom okitili še kajakaši in kanuisti. V soboto so Kauzer, Kralj in Meglič Sloveniji priborili 13. kolajno na EP, danes pa se je slovenski tabor lahko veselil še 14., 15. in 16.

Kauzer je že v polfinalu pokazal, da mu bo težko kdo kos, saj je bil zanesljivo najhitrejši. Tudi v finalu ni zatajil in je z lahkoto, z več kot dvema sekundama naskoka, prišel do svojega prvega posamičnega evropskega naslova. Odločilno prednost si je nabral z izvrstnim veslanjem na najtežjem delu proge, imenovanem "Niagara".

"Tekma je bila izredno razburljiva, proga ni bila preveč težka do Niagare. Vedel sem, da se bo tam odločalo. V prvem delu mi čoln ni tako stekel kot v polfinalu, tako da sem vedel, da se moram zbrati za spodnji del in Niagaro odveslati tako, kot je treba," je po tekmi povedal Kauzer.

Hrastničan sicer deluje, kot da ob vožnji brez dotika nima pravega tekmeca. Danes mu je še najbližje prišel kar moštveni kolega Meglič. "Jure je res dobro odpeljal, končno mu je uspela prava vožnja. Dobil je prvo posamično kolajno na EP, zato mu iskreno čestitam. Sam sem imel nekaj težav z ušesom na začetku tedna, tudi zapestje se ne izboljšuje. Zato sem zelo vesel, da mi je uspela tekma tako, kot sem si želel. To pomeni tudi to, da sem na pravi poti pred SP. Je pa res, da je slalom nepredvidljiv, včasih ostaneš brez odličja zaradi malenkosti. Denimo, tudi zmagovalec svetovnega pokala in lanski evropski prvak Daniele Molmenti ni dobil kolajne, Alexander Grimmm, olimpijski prvak, je tudi brez kolajne. Na koncu tisti, ki ima dober dan, tisti je najboljši," je še dejal Kauzer.

"Raketi iz Hrastnika" zdaj od velikih naslovov manjka le še olimpijska zmaga. "Zdaj je pred mano Tacen. Tam imam visoke cilje, skušal bom drugič osvojiti naslov svetovnega prvaka, glavni cilj kariere pa so olimpijske igre v Londonu leta 2012, kjer bom skušal dobiti še zadnji veliki naslov, ki mi manjka," pravi Kauzer.

V polfinalu je bil za malenkost malce bolj zadržan Meglič, ki pa je s sedmim časom vseeno prišel med deseterico, ki se je spopadla za kolajne. V finalu pa so mu takoj na začetku dosodili dotik (kasneje so ga izbrisali), kar pa ga ni zmedlo, kvečjemu spodbudilo, saj je srednji in spodnji del odveslal zelo hitro in ob prihodu v cilj prevzel vodstvo. Sam čas pa je že nakazoval veliko možnost za odličje. To se je na koncu tudi uresničilo, saj je premoč priznal le še Kauzerju. Drugega mesta se je sicer sprva veselil Čeh Vavrinec Hradilek, a je po izbrisu Megličevih dveh kazenskih sekund padel na tretje.

Če je bil uspeh v moškem kajaku kar nekako pričakovan, pa je bilo povsem drugače med kajakašicami. Urša Kragelj, ki se je kot zadnja uvrstila v finale, se je v odločilni vožnji zelo dobro spopadla z vsemi pastmi, ki jih je kot postavljavec proge nastavil direktor slovenskih reprezentanc Andrej Jelenc. Tekmice so za njo zaostajale ena za drugo, na koncu sta bili močnejši le domačinka Jana Dukatova in Avstrijka Corinna Kuhnle.

Z velikimi pričakovanji slovenske delegacije se je moral spoprijeti tudi kanuist Benjamin Savšek. Ta je zelo dobro opravil polfinalni nastop in se brez težav uvrstil v finale. Tam pa se s tremi dotiki ni mogel vmešati v boj za najvišja mesta. Tekmovanje je končal na šestem mestu, najbolj zadovoljni pa so bili Slovaki, ki so slavili trojno zmago: prvi je bil Michal Martikan, drugi Matej Benuš, tretji pa Alexander Slafkovsky.

Med dvojci sta se do finala prebila bronasta z lanskega svetovnega prvenstva LukaŠportnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam