Jun 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Slovenski kajakaši odlični v tacenskih kvalifikaci

admin | Ned, 29.06.2008

Tacen, 28. junija (STA) - Savske brzice v Tacnu so že po uvodnih preizkušnjah druge tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah napovedale velik uspeh slovenskih tekmovalcev. Kajakaši Peter Kauzer, lanski zmagovalec Jure Meglič in Dejan Kralj so se zvrstili prav na vrhu kvalifikacijskih voženj in bodo v nedeljskem polfinalu naskakovali finale.

Najboljši med Slovenci je bil prav edini slovenski slalomski olimpijec Peter Kauzer, ki mu na prvi tekmi v Pragi ni šlo vse po načrtih, saj je bil šele 38., na svojem zadnjem nastopu v letošnjem svetovnem pokalu pa je napovedal bistveno boljši izkupiček, saj je v kvalifikacijah, ki jih je preveslal brez dotika, za 90 stotink sekunde ugnal vso konkurenco na čelu z Nemcem Fabianom Dörflerjem.

Odlično se je odrezal tudi branilec tacenske zmage iz lanskega leta Meglič, ki je z enim dotikom za Kauzerjem zaostal 1,9 sekunde in kvalifikacijski vožnji končal kot tretji. Le dve mesti slabši pa je bil najizkušenejši in na Vltavi najboljši slovenski slalomist Kralj. Tudi on si je "privoščil" dve kazenski sekundi in na koncu zaostal za 4,2 sekunde za Hrastničanom. "Pričakovati je bilo tako dobre nastope vseh treh, bo pa jutri čisto drugačna proga. Ta danes ni bila preveč težka. A kljub temu, da bo jutri nova postavitev, menim, da smo se vsi trije sposobni prebiti v finale. Bodo pa seveda spet odločale malenkosti: dotiki, voda je mestoma nepredvidljiva, tako da lahko tudi brez svoje napake izgubiš sekundo ali dve. Bo precej zanimivo, upam, da bo šlo vse po načrtih, tudi zato, ker postavljata progo Anglež in Nemec in svojo nalogo ponavadi dobro opravita."

Zelo dobro sta med dvojci nastopila Luka Božič in Sašo Taljat, saj sta kvalifikacije končala na visokem petem mestu (dve kazenski sekundi), za najhitrejšima, Nemcema Marcusom Beckerjem in Stefanom Henzejem, sta zaostala za 8,64 sekunde. Drugo mesto sta si priveslala Slovaka Ladislav in Peter Škantar, tretja pa sta bila prav tako Slovaka - Peter in Pavol Hochschorner. "S prvo vožnjo nisva bila najbolj zadovoljna, čoln ni prav stekel, a sva vsaj veslala brez napak. V drugi vožnji pa sva naredila eno napako, dotaknila sva se osmih vratc, ampak vse skupaj je bilo kar v redu. Proga je nekaj srednjega, ima določene pasti, vendar se da odveslati brez dotikov. Jutri morava prav tako veslati brez kazenskih sekund. Če nama to uspe, bom zadovoljen." V nedeljskem polfinalu bo v C-2 veslala še ena slovenska naveza. Nejc Višnar in Urban Jarc sta bila namreč 16. (+14,57; 2), medtem ko sta Luka Slapšak in Blaž Oven že končala tekmovanje, saj sta za dve mesti zgrešila dvajseterico, ki se je prebila v zaključni del tacenske tekme.

V C-1 se je med Slovenci najbolje odrezal Dejan Stevanovič, ki je bil osmi, s "čistim" veslanjem je za 3,82 sekunde zaostal za najhitrejšim, Nemcem Nicom Bettgejem. Mladi Benjamin Savšek si je polfinale priveslal z 12. mestom (+8,33; 4), Jošt Zakrajšek, četrti najhitrejši v drugi vožnji, pa s 17. (+12,40; 4). "Kvalifikacije so po eni strani nujno zlo, po drugi pa veliko sito. Ni večjih težav za preboj v polfinale, večje težave povzroča to, da se moraš vseeno skoncentrirati tako kot na tekmo. Po drugi strani pa ne veš, zakaj bi se optimalno pripravil, če veš, da ti bo v polfinalu in finalu lahko vsaka stotinka prišla prav. Ampak mislim, da mi je danes vse skupaj, skupaj s pripravami na nastop, uspelo kar dobro," je dejal Stevanovič, ki brani drugo mesto z lanske tekme. "Kot športnik nikoli ne gledaš nazaj, vedno le naprej. Če sem lani prišel do stopničk, bom letos skušal priti še višje. To pa ne pomeni avtomatsko zmage. Ampak želja tekmovalcev je biti vedno boljši. Upam, da bom zadovoljen z veslanjem, rezultatom, kaj pa bo to pomenilo na jutrišnji tekmi, pa bomo videli," je še dodal Stevanovič.

Med kajakašicami je presenetila 16-letna Eva Terčelj, ki je kvalifikacije sklenila na sedmem mestu s štirimi kazenskimi sekundami in 11,07 sekunde zaostanka za najhitrejšo, Slovakinjo Jano Dukatovo. "Obe kvalŠportnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam