Okt 2019

Slovenski kajakaši pred prvo letošnjo tekmo »Pro s

admin | Pet, 20.02.2009

Penrith - Slovenske kajakaše Petra Kauzerja, Dejana Kralja in Jureta Megliča ter kanuista Jošta Zakrajška, ki se mudijo na večtedenskih pripravah v Penrithu v Avstraliji, čaka ta konec tedna, 21. in 22. februarja, prva mednarodna tekma v okviru nekdanje svetovne serije (sedaj Pro series).

Hrastničan Peter Kauzer je v lanski sezoni na tekmah svetovne serije pokazal največ znanja, saj je na koncu zmagal v skupnem seštevku, za nagrado pa dobil avtomobil Nissan. Ravno zato Pero med sotekmovalci velja za resnega kandidata za najvišjo stopničko zmagovalnega odra tudi na tej tekmi, saj je na tem prizorišču, ki se nahaja nekaj malega izven Sydneyja, lani na prvi tovrstni tekmi ukrotil celotno konkurenco: »V prejšnjih dneh je veliko deževalo, sedaj pa se je vreme popravilo. Ker hitro začne pripekati smo trenirali zelo zgodaj zjutraj, na vodi smo bili včasih že pred šesto. Moj cilj je dobro oddirkati, tako kot vselej, kadar se znajdem na štartu. Glede na to, da sem v minuli sezono na tekmah svetovne serije dobro nastopal, si seveda želim ponoviti dobre predstave.« Toda 25-letni študent Fakultete za šport ne bo imel lahkega dela, saj so v deželi 'tam spodaj' na pripravah tudi druge reprezentance. Poleg slovenske četverice bodo v Avstraliji nastopili tekmovalci iz več kot 20 držav, načrte pa bodo skušali Petru prekrižati kajakaši kot je Italijan Daniele Molmenti, Američan Brett Heyl in domačin Warwick Draper.

Seveda pa štrene vsem vselej lahko zmešata tudi Dejan Kralj in Jure Meglič. »Počasi prihajam na delovno temperaturo. Pozna se, da pozimi nisem treniral na polno, čeprav sem bil precej aktiven. Potreboval sem nekaj časa, da sem 'poštimal'  glavo in 'zagnal mašino', ki je sedaj v polnem teku,« je očitno dobre volje podal slikovit opis Dejan Kralj, ki pa je na tekmi prijavljen tudi v konkurenci C-1. »Odkar smo tukaj, ves čas treniramo vsi skupaj. S trenerjem Andrejem Nolimalom odpravljava tehnične napake, kar je bilo tudi bistvo teh priprav. Zadovoljen sem, ker se mi zdi, da čoln kar leti. Na tekmi bi rad suvereno odpeljal obe progi, predvsem pa bom nadvse pozoren na stvari, na katerih je bil v zadnjem času poudarek na treningih. Upam, da mi bo uspelo dobiti v vsakih vratih dober pospešek, da bo letelo do konca,« je malo za šalo in malo zares razložil Meglič in dodal: »Seveda bom veliko več lahko povedal po tekmi.«

Jošt Zakrajšek se bo pri kanuistih meril z imeni, kot sta dobitnika srebrne in bronaste kolajne iz OI v Pekingu, Britanec David Florence in Avstralec Robin Bell. “Pod vodstvom mladega Nolimala treniramo na polno. Ves čas nam polni možgane, kar je dobrodošlo, saj smo se zares zatopili in poglobili v proces treninga. O vsem razpravljamo, pa naj gre za linije, tehniko, vodo, čoln... Vreme tukaj se je končno spametovalo in postalo tisto pravo Avstralsko. Saj ne, da je bilo prej mraz, samo deževalo je ves čas. Kar se pa tekme tiče... Sezona se počasi začenja, tako da moram počasi priti tudi v takšno, malo bolj zgovorno formo,« pred tekmo ni želel ničesar napovedovati Zakrajšek, ki pa je za trening (štartal je tudi Meglič) že nastopil na eni izmed lokalnih tekem. »Na tej tekmi smo vozili že po novih pravilih, po katerih šteje hitrejši tek. Osvojil sem  4. mesto, čeprav sem bil po prvem teku drugi,« je še razkril Bunka, kot kličejo prijatelji in sotekmovalci Jošta. Za več informacij o Joštu Zakrajšku si oglejte njegovo spletno stran www.jostzakrajsek.com

Konkurenca pa ne bo nič slabša tudi med kajakašicami, kjer bo nastopila svetovna prvakinja iz leta 2006, Slovakinja Jana Dukatova, za dobro motivacijo pred nastopi kanujev dvosedov pa bosta poskrbela  olimpijska prvaka, brata Peter in Pavel Hochschorner. Zanimivo si bo ogledati tudi nastope ruske reprezentance, ki ima v vseh kategorijah močno zastopstvo – Rusija v zadnjih letih veliko denarja vlaga v šport, kar je opazno tudi pri slalomu na divjih vodah.

Zaradi visokih temperatur se bodo kvalifikacije začele v soboto, 21. februarja, že precej zgodaj po avstralskem