Sep 2019

Slovenski kajakaši v Augsburgu ostali praznih rok

admin | Pon, 07.07.2008

Augsburg, 06. julija (STA) - Na zadnji letošnji tekmi svetovnega pokala za slalomiste na divjih vodah v Augsburgu so Slovenci ostali praznih rok. Noben slovenski predstavnik se namreč ni uspel uvrstiti v finale, čeprav so bili obeti pred polfinalnimi nastopi precej vzpodbudni.

Pri kajakašicah je odlično kazalo Nini Mozetič, ki je bila po dveh tretjinah proge najhitrejša, nato pa so ji račune prekrižala zadnja protitočna vrata, ki so jo stala finala. Na koncu je osvojila 23. mesto. "Spet se mi je tu pripetila napaka, kot praktično vsakič na tekmah v Augsburgu. Žal mi je, ker sem težavne dele proge odveslala tehnično dobro in bila zares hitra. Nato pa je prišel na vrsto zadnji del, ki je manj zahteven od zgornjega in srednjega dela Eiskanala, kar me še dodatno jezi," je dejala Nina Mozetič, ki bo v nadaljevanju šest tednov delala z otroki v okviru počitniškega programa Poletje ob Soči, avgusta pa se bo vnovič resneje lotila treningov pred septembrskimi tekmami svetovne serije in državnim prvenstvom. Prvo mesto je pri predstavnicah nežnejšega spola osvojila Avstralka Katrina Lawrence, drugega Slovakinja Jana Dukatova, tretje mesto pa je pripadlo Čehinji Marie Rihoskovi.

Pri kanuistih je že v soboto po kvalifikacijah v Ljubljano odpotoval Benjamin Savšek, v današnjem polfinalu pa sta se od nadaljnjih nastopov poslovila tudi Jošt Zakrajšek in Dejan Stevanovič (15. mesto). Stevanovič je progo odveslal brez kazenskih pribitkov, po napaki proti koncu proge pa je finale zgrešil za nekaj več kot sekundo in pol - ravno toliko kot je izgubil pri zadnjih rdečih vratcih.

"Čeprav sem imel letos vrhunske priprave in postopoma stopnjeval formo, se mi je vse podrlo že na evropskem prvenstvu v Krakowu, kjer sem lovil olimpijsko normo. Vseeno sem se uspel motivirati za naslednjo tekmo v Pragi, kjer mi je bila proga pisana na kožo, nato pa me je zdelala viroza. Letos se v finale nisem uspel prebiti niti enkrat, kar se mi še ni zgodilo," je pojasnil Stevanovič, ki se zaveda, da pri vsakem športniku prej ko slej nastopi kriza, kar pa je za Solkanca bolj slaba tolažba.

"Pripravljen sem dobro, forma ni vprašljiva, a nikakor se mi zadeve niso sestavile - problem je bil v realizaciji. Sicer bi moral v ponedeljek odpotovati še na tekmo v Španijo, pa v tem ne vidim nekega smisla. Bom videl, če se je bom udeležil, nisem se še odločil. Vložil sem ogromno, iztržil pa nič, ne najdem pa vzroka, zakaj. Zdaj si bom vzel daljši premor, da odklopim zadeve in razmislim," je dodal Stevanovič.

Jošt Zakrajšek je bil, enako kot Mozetičeva, hiter, nato pa storil veliko napako, dobil 50 kazenskih sekund in končal kot 28. "Pred sezono je bil zastavljen cilj preboj v finale, kar mi je uspelo. S sezono sem zadovoljen, še toliko bolj, ker sprva nisem imel načrtov nastopiti v spustu, nato pa sem nepričakovano postal svetovni podprvak. Danes sem prikazal dobro in hitro vožnjo do desetih vrat, kjer sem se 'zaštrikal' ter zaradi napake dobil 50 kazenskih sekund pribitka. Potem je šlo do konca samo še navzdol. Zdaj me čaka še tekma v Seo d'Urgellu, potem pa si bom privoščil zaslužen počitek," je razložil Zakrajšek in se že ozrl v prihodnost:

"Na dopustu bom imel dva tedna časa razmisliti, kaj bo treba v naslednji sezoni še popraviti in nadgraditi, po drugem delu sezone, pa se bom septembra usedel s trenerji in posvetoval, kako naprej." V kategoriji C-1 je zmagal Avstralec Robin Bell, eden izmed favoritov za olimpijsko kolajno v Pekingu, drugi je bil Čeh Tomas Indruch, tretji pa Poljak Krištof Bieryt.

V soboto je po kvalifikacijskih vožnjah dobro kazalo Slovencu Dejan Kralju, ki je bil na prvem mestu, v polfinalu pa je nato zasedel 18. mesto. Jure Meglič se do polfinala ni uspel prebiti (54. mesto), slovensko čast pa je v odsotnosti Petra Kauzerja reševal četrtouvrščeni po izbirnih tekmah za reprezentanco, mladi Simon Artelj z 12. mestom - zanj je bil to prvi nastop med člani na svetovnem pokalu. Prvo mesto je pripadlo Nemcu Eriku Pfannmuellerju, za njim sta zaostala Francoz in olimpijski prvak iz Aten, Benoit Pesc