Sep 2019

Slovenski kajakaški dan na tekmi svetovnega pokala

admin | Pet, 10.07.2009

Augsburg – »Kaj ni smešno, še ogrel se nisem dobro, pa so pretekli že trije tedni in s tem vse tri tekme svetovnega pokala? Pa je konec sezone do septembra!« je pred štartom kvalifikacij na zadnji tekmi za svetovni pokal v šotoru za tekmovalce glasno razmišljal eden izmed slovaških reprezentantov in nase navlačil neoprenska oblačila. »Prekleto, kako naj človek ve, kaj obleči v tem vremenu, ko pa je enkrat vroče, drugič pa mraz?« je še naprej bentil med preoblačenjem.

Slovak je imel pravzaprav prav – obakrat. Po tekmi v Nemčiji bo namreč že padla zavesa pod letošnji svetovni pokal za slalomiste na divjih vodah. V letošnji sezoni bo vrhunec za vse kajakaše in kanuiste na divjih vodah svetovno prvenstvo v Seu d'Urgellu, pred to septembrsko poslastico, pa se slovenski tabor še posebej veseli avgustovske tekme za ICF ranking v Tacnu. Druga stvar, v kateri se ni zmotil, je bilo muhasto vreme, zaradi katerega se nihče ni znal prav obleči. Z omenjeno težavo se je danes soočal tudi kanuist Dejan Stevanovič, ki je nekaj časa razmišljal, kater komplet bi bil primernejši za nastop, nato pa zamahnil z roko in dejal: »Če mi bo pretoplo, se bom pa pred štartom v vodo vrgel. To me bo še dodatno spodbudilo na progi!«

Prvi, ki so se od Slovencev odlično spopadli s kvalifikacijami, so bili kajakaši. V izjemno ostri svetovni konkurenci je s progo najhitreje opravil Peter Kauzer pred domačinom in olimpijskim prvakom Alexandrom Grimmom ter aktualnim evropskim prvakom iz Nottinghama Italijanom Danieleom Molmentijem. Suvereno je s progo opravil tudi izkušeni Dejan Kralj, ki je bil deseti. Jure Meglič je po mnenju sodnikov v zadnjih protitočnih vratcih storil prepovedan dotik, kar ga je pahnilo na 25. mesto in od nadaljnih bojev v polfinalu.

»Predvsem sem zadovoljen, da mi je dvakrat uspelo odpeljati brez kazenskih sekund, kar sem si v prvi vrsti na tej tekmi tudi zadal. 'Dol' sem se spustil kontrolirano, ves čas sem pazil na hitrost, da nisem pretiraval, ampak odpeljal vse skupaj premišljeno, z glavo. Čeprav je to zadnja tekma svetovnega pokala, jo, tako kot vse ostale, jemljem le kot pripravo na najpomembnejšo tekmo sezone – septembrsko svetovno prvenstvo v Španiji,« je po koncu preizkušenj umirjeno povedal Peter Kauzer, s tistim njegovim tipičnim nagajivim nasmeškom zarisanim na obrazu. Kadar se 25-letni Hrastničan tako razigrano smeji pred tekmo, običajno na njej nastopi sproščeno, kar prinaša hitre in natančne vožnje. Glede na trenutno telesno pripravljenost Petra in njegov nekoliko drugačni pristop k veslanju brez zaganjanja, bi njegov nastop v jutrišnjem finalu ne smel biti vprašljiv.

Nekoliko utrujen, pa vseeno nadvse zadovoljen je bil po tekmi tudi Dejan Kralj, ki se že veseli konca prvega dela sezone in počitnic. S sinom Julienom se namreč odpravljata na potep po Sloveniji, med katerim bosta nekaj časa prebila tudi v Kranjski Gori. »Na progi sem bil izredno previden, kajti najmanjša nezbranost bi lahko pomenila dve kazenski sekundi pribitka, kar pa bi bilo že vprašljivo za nadaljevanje med dvajset polfinalistov. Raje sem preudarno odveslal, nekaj moči pa še prišparal za jutri,« se je zasmejal Laki, kot kličejo Dejana Kralja prijatelji.

Najbolj nesrečen izmed trojice je bil, razumljivo, Jure Meglič. »Resnično mi je žal, kajti sem v odlični formi, počutim se enkratno, kot že dolgo ne, na treningih mi je šlo dobro, nov čoln je stekel...,« se je za glavo držal Meglič, ki je takoj, ko je zlezel iz čolna in videl, da so mu sodniki 'zalimali' dvojko, zahteval od direktorja kajakaških reprezentnac Andreja Jelenca, da vloži protest. Na uradni odgovor le-tega, mimogrede, še vedno čakamo.

Med kanuisti dvosedi so se Urban Jarc in Blaž Oven ter brata Janežič uvrstili tik za dvajseterico polfinalistov. Tekmovanje v umetnem kanalu ob reki Lech so končali na 21. oziroma 23. mestu.

Naslednji slovenski nastopi so sledili v popoldanskem delu z nastopi kanuistov. Vsi trije Slovenci so se odrezali, kot bi bili rojeni v Ledenem kanalu kot se imenuja umetna proga, k