Sep 2019

Slovenski slalomisti na divjih vodah se bodo v Špa

admin | Pet, 12.06.2009

Ljubljana – Slovenski slalomisti v kajaku in kanuju na divjih vodah se odpravljajo v Španijo, na trening v Seo d'Urgell, kjer bo septembra potekalo svetovno prvenstvo.  Slovenci se bodo urili na progi za SP od 15. do 21. junija, nato pa bo tekmovalna karavana svojo pot nadaljevala do Francije. V Pauju bodo nastopili na prvi tekmi svetovnega pokala od 22. do 38. junija. Temu bosta sledili še dve tekmi za svetovni pokal v Bratislavi (od 1. do 5. julija) in Augsburgu (od 6. do 12. julija).

Španski Seu d'Urgell bo od 9. do 13. septembra gostil svetovno prvenstvo slalomistov, kamor bo tudi Slovenija odpotovala z visokimi cilji. Prav zaradi tega se ekipa tja odpravlja že 15. junija, ko bo en teden preizkušala progo. Prireditelji so kajakaše povabili na trening v sklopu uradnega termina, slovenska ekipa pa bo svoje bivanje tam še nekoliko podaljšala. Prav v ta namen bo dodatno zakupila še tri dni, da pa bi zmanjšal stroške, se slovenski štab dogovarja za skupne treninge s Hrvati in Američani; ničesar pač nočejo prepusti naključju, kadar je govora o SP, glavnem cilju letošnje sezone.

Glede na to, da se je slovenska reprezentanca pred kratkim vrnila z EP v Nottinghamu, so bile uvodne minute namenjene vtisom. »Naši tekmovalci so prikazali dobre nastope in obetavne vožnje, je pa res, da so bila naša pričakovanja nekoliko višja, saj smo pred odhodom v Anglijo napovedovali kolajno, nato pa tako v posamični, kot tudi na ekipni tekmi za las ostali brez nje. Zmanjkala nam je pika na i. Želeli smo si kolajne, računali predvsem na Petra Kauzerja, a se žal se ni izšlo. Kljub temu lahko po opravljeni analizi govorimo o uspešnem nastopu. Spremenjen tekmovalni sistem je nekoliko premešal karte, vsekakor pa je za tekmovalce vse skupaj precej zahtevnejše,” je svoje vtise strnil direktor reprezentanc na Kajakaški zvezi Slovenije Andrej Jelenc.

Sedaj Slovenci odhajajo v Španijo. Najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer, ki se mu je v Nottinghamu kolajna s četrtim mestom izmuznila le za malo, je dejal, da si tega septembra noče privoščiti.
Ob Kauzerju se je predstavil še novi zvezdnik v slovenski ekipi Benjamin Savšek, katerega največja želja za prihodnost je, da bi se čim večkrat uvrstil v finale. Kot pravi sam, bo delal na tem, da tega ne bi preprečila niti poškodba hrbta, ki pa je v veliki meri že sanirana. Tako Kauzerja kot Savška v prihodnjih dneh čaka pester program. Po pripravah v Seu d'Urgellu (15. - 21. junij) se ekipa odpravlja v Pau na prvo tekmo svetovnega pokala, teden dni zatem sledi druga tekma v Bratislavi (1. - 5. julij), nato pa še zadnja tekma letošnjega svetovnega pokala v Augsburgu (6. - 12. julij).

Omenjene tekme bodo za vse reprezentante dobra priprava na letošnje SP članov, mladincev in U-23 (v Liptovskem Mikulašu sredi julija), poleg Kauzerja in Savška pa bodo del ekipe na posameznih ali vseh tekmah tudi Dejan Kralj, Jure Meglič, Dejan Stevanovič, Benjamin Savšek, Nina Mozetič, Luka Božič, Sašo Taljat, Simon Hočevar, Urša Kragelj, Anže Janežič, Jure Janežič, Urban Jarc in Blaž Oven.