Nov 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Slovenski slalomisti tudi v prihodnje pod domačo t

admin | Pon, 08.12.2008

Ljubljana, 05. decembra (STA) - Kajakaška zveza Slovenije (KZS) je danes predstavila okvirni koledar za sezono 2009. V njej bo spet nekaj pomembnih tekmovanj, med drugim svetovno in evropsko prvenstvo slalomistov v Seu d'Urgelu oziroma Nottinghamu ter SP in EP mirnovodašev v Dartmouthu oziroma Brandeburgu. Tacen pa bo gostil generalko za slalomsko SP 2010.

Prav slalomisti so tisti, ki kajakaški šport najbolj pogosto ponesejo v širšo slovensko javnost. V sezoni 2009 bo slalom doletelo kar nekaj sprememb, med drugimi uvedba vratc z enim samim količkom (na voljo bodo še vedno tudi dvojna vratca, o samih postavitvah prog pa bo več znano po februarskih sestankih Mednarodne kajakaške zveze in nacionalnih zvez). Ob tem bo bistvena razlika tudi v samem tekmovalnem sistemu, saj bo vsaka vožnja štela zase. Tako se bo iz kvalifikacij (od dveh voženj bo štela boljša) v polfinale prebilo 20 slalomistov, v finale pa 10. Tudi v teh dveh delih tekme se vožnje ne bodo seštevale.

Z vsemi spremembami so slovenski slalomisti že soočeni, ne nazadnje pa so že opravili tudi del priprav. Nove jih čakajo v začetku januarja v Planici, med vadbenimi destinacijami pa sta v zimskem času še Penrith in Pau. Največja tekma leta bo SP v Seu d'Urgelu med 8. in 13. septembrom, EP pa bo v Nottinghamu med 28. in 31. majem. Na obeh tekmovanjih želijo slovenski mojstri brzic poseči med najboljše, do česar naj bi jim pomagali tudi novi imeni v trenerskem štabu. Ob že "preverjenih" Petru Kauzerju starejšem, Jocu Vidmarju in Dejanu Testenu bosta pomagala še do nedavnega uspešna tekmovalca Andrej Nolimal in Miha Terdič.

Ali se bo ta vpoklic mladih strokovnjakov pokazal za pravo potezo, bo pokazal čas, dejstvo pa je, da drastičnih sprememb ne gre pričakovati. Po slabšem slalomskem izkupičku v sezoni 2008, ko si je med drugim olimpijsko vozovnico za OI v Pekingu priveslal le kajakaš Peter Kauzer, so v vodstvu KZS napovedovali globoke reze. "Ideja je bila tudi prihod tujega strokovnjaka. Toda po pogovorih smo prišli do tega, da bi morali nato spremeniti ves sistem dela po klubih. Ob tem pa niti ni bilo na voljo kakšnih super kandidatov. Tako smo se dokončno odločili za sistem dela v okviru klubov, KZS pa bo poskrbela za skupinske priprave boljših tekmovalcev in bo klubom tudi finančno pomagala," je povedal direktor reprezentanc Andrej Jelenc in dodal, da se največje rezerve skrivajo v psihološki pripravi.

Med že prej omenjenimi trenerji bo Testen več pozornosti posvetil tudi mirnovodaški sekciji, ki si želi pripraviti ekipo za olimpijske igre 2012 v Londonu. S tem namenom so v Soških elektrarnah privabili v zadnjih letih najuspešnejšega slovenskega tekmovalca v tej športni disciplini Jerneja Župančiča Regenta (doslej KKK Žusterna). Ta bo skupaj s Testenom skušal tako napredovati kot tudi pomagati mladim, tudi Lovru Lebanu, ki je doslej uspešno tekmoval v spustu (ne nazadnje je svetovni prvak v sprintu) in slalomu. Več pozornosti bo mirni vodi posvetil tudi spustaš Jernej Korenjak. Špela Ponomarenko pa bo nadaljevala "samostojno pot", ki se je izkazala za uspešno. "Cilj je, da v dveh letih tako oblikujemo mirnovodaško ekipo, da bo lahko tudi Špela postala del nje," je pojasnil Jelenc. Mirnovodaši bodo imeli najpomembnejši tekmi v kanadskem Dartmouthu (12. - 16. avgust) in nemškem Brandenburgu (25. - 28. junij), poseben izziv pa bodo tudi sredozemske igre v Pescari.

Spustaši, za katerimi je zelo uspešna sezona, so malce v nemilosti tako javnosti kot tudi same Mednarodne kajakaške zveze. Ne nazadnje te športne discipline ni v olimpijskem programu, zaradi česar tudi ni tako odmevna. Slovenci pa so v minuli sezoni prav v njej osvojili veliko žlahtnih kovin, ne nazadnje so se na SP v Ivrei okitili z dvema zlatima in s srebrnim odličjem. Letos jih največje tekmovanje čaka v Valtelini med 19. in 21. junijem, kjer bo evropsko prvenstvo.Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam