Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Slovenski sprinterji na Poljsko po finale

admin | Tor, 17.08.2010

Ljubljana, 16. avgusta (STA) - Potem ko so v nedeljo svoje nastope na evropskem prvenstvu v Bratislavi končali slalomisti na divjih vodah, so danes na pot že odrinili člani slovenske reprezentance v sprintu na mirnih vodah, ki se bodo od četrtka dalje v Poznanu merili na svetovnem prvenstvu. Pričakovanja slovenskega tabora so povezana predvsem z uvrstitvami v finale.

Slovenske barve bodo na Poljskem zastopali Jernej Župančič Regent, ki se bo v kajaku meril na 1000 metrov, Jošt Zakrajšek, ki se bo prav tako v kajakaškem čolnu skušal čim bolje odrezati na 500 in 5000 metrov, Rok Kuk in Lovro Leban, ki bosta naskakovala finale v kajakaškem dvojcu na 500 in 1000 metrov ter kajakašica Špela Ponomarenko, ki bo nastopila na 200 in 500 metrov. Prvič pa bo s slovensko ekipo tudi Gal Jakič, ki bo tekmoval v parakajaku na 200 metrov.

"Vsak finale bi prinesel veliko veselje, se je pa vanj težko uvrstiti. Je pa to zagotovo cilj in upam, da bodo tekmovalci pokazali vse, kar zmorejo," je pred odhodom dejal član strokovnega vodstva Dejan Testen. Ob njem bosta v strokovnem štabu še Ingolf Beutel in Mladen Ćuić.

Najizkušenejši v slovenski ekipi je Župančič Regent, ki mu doslej v sezoni ni šlo vse po načrtih, a Primorec upa, da bo na SP drugače. "Razmišljam o finalu. Že pred prejšnjimi tekmovanji sem bil vedno dobre volje in se ni vse izšlo. Tudi zdaj sem dobro razpoložen in ravno zato ne bi preveč napovedoval. Moram pa poudariti, da se stanje v zadnjem času izboljšuje in upam, da bom na prvenstvu sam sebe pozitivno presenetil," v svojem veselem slogu pravi "Župa".

Čeprav sta v mirnovodaškem cirkusu bolj ali manj novinca, pa sta s svojimi nastopi že doslej navdušila Kuk in Leban. Njuna priljubljena razdalja je 1000 metrov, kjer si želita v veliki finale. "S finalom bi bila zelo zadovoljna. V zadnjih dneh sem opazil, da se vrača najina usklajenost. Če se bova dobro počutila, potem bi svoj cilj morala izpolniti. Je pa nehvaležno napovedovati, saj se lahko zgodi marsikaj. Poudarek bo na 1000-metrski razdalji, saj nama pol krajša proga ne ustreza najbolj," je dejal Leban.

Relativni novinec v sprintu je tudi Zakrajšek, ki se je letos na 500 metrov redno uvrščal v finale B. "Veselim se nastopov na SP, saj sem letos zelo napredoval. Medalj resda ni pričakovati, saj sem novinec v tej kajakaški panogi, toda vseeno upam na finale B na 500 metrov in uvrstitev med deseterico na 5000 metrov," je svoja pričakovanja razkril Zakrajšek, ki je v prejšnjih letih nastopal predvsem v slalomu in spustu.

Eno največjih slovenskih orožij na Poljskem bo Ponomarenkova, ki pa danes v Ljubljani ni predstavila svojih ciljev, saj bo na Poljsko potovala neposredno s priprav na Madžarskem. A sodeč po minulih nastopih se Slovenka realno spogleduje s finalom na njej ljubi 200-metrski razdalji, medtem ko bo nastop na 500 metrov služil bolj za pripravo na "glavno tekmo".

Debitant v ekipi pa je Jakič. Ta se je slovenski javnosti doslej predstavil predvsem kot alpski smučar, ne nazadnje je nastopil tudi na letošnjih paraolimpijskih igrah v Vancouvru. Nato pa je našel nov izziv in se bo v prihodnjih dneh meril tudi v kajaku v konkurenci športnikov invalidov. "O konkurenci ne vem ničesar. Na Poljsko grem pokazat, kaj so me trenerji naučili v zadnjih mesecih. Priprave sicer niso potekale povsem po načrtih, saj mi je mesec treninga odvzela poškodba hrbta. Zato menim, da bi bil vsak preboj v nadaljevanje tekmovanja uspeh," je povedal Jakič.

Tekmovanje na Poljskem se bo začelo v četrtek s kvalifikacijami na 1000 metrov in z nastopi parakajakašev na 200 metrov. V petek bodo na sporedu kvalifikacije na 500 in 5000 m ter polfinale na 500 m, v soboto bodo finali na 1000 in 5000 ter kvalifikacije na 200 m, v nedeljo pa še finali na 200 in 500 m.Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam