Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Slovenski spustaši uspešno sklenili sezono svetovn

admin | Ned, 22.06.2008

Dunaj, 22. junija (STA) - Slovenski tekmovalci so sezono v spustu uspešno končali. Na zadnji, klasični preizkušnji v avstrijskem Lofru so spet zasedali mesta pri vrhu. Med kajakaši je bil Jernej Korenjak peti, pri kajakašicah je bila Lučka Cankar še za mesto boljša, Simon Hočevar pa je v konkurenci kanuistov za konec osvojil sedmo mesto.

Najštevilčnejša konkurenca je bila pričakovano v moškem kajaku, kjer so na lov na nove podvige odšli štirje slovenski spustaši. Pričakovano se je najvišje povzpel specialist za klasiko Jernej Korenjak, ki je predse spustil le štiri tekmovalce. Za današnjim in skupnim zmagovalcem, Italijanom Maximilianom Benassijem, je zaostal 9,65 sekunde in se na koncu veselil tudi petega mesta v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Korenjak, ki je v tej sezoni vknjižil dve zmagi (na svetovnem prvenstvu z ekipo, na svetovnem pokalu v Karlovih Varih pa v sprintu), je imel možnosti tudi za stopničke, toda priložnost zanje je zapravil s slabim nastopom na sobotni sprinterski preizkušnji.

Sicer pa je drugo mesto v današnji klasiki zasedel Francoz Rudy Gerard (+3,30), tretje pa njegov rojak Morgan Joncour (+4,94). Nejc Žnidarčič (skupno deseti) je tekmovanje sklenil na 18. mestu (+32,55), Lovro Leban je bil 29. (+45,04), Tim Kolar pa mesto za njim (+48,65).

Med kanuisti se je med najboljših deset spet prebil izkušeni Simon Hočevar (skupno osmi), ki je sezono v spustu sklenil s sedmim mestom. Za tretjim, Italijanom Vladijem Panatom, je zaostal dobrih 18 sekund. Tako danes kot skupno je slavil Francoz Guillaume Alzingre pred Hrvatom Emilom Milihramom (+4,22).

Najboljšo slovensko uvrstitev dneva pa je dosegla Cankarjeva, saj je le za mesto zgrešila zmagovalni oder. Do njega jo je ločilo dobrih pet sekund, kljub vsemu pa je s sezono lahko zadovoljna, saj jo je končala kot šesta najboljša kajakašica. Zmagala je Francozinja Nathalie Gastineau (tudi skupna zmagovalka) pred Švicarko Sabine Eichenberger (+5,90) in Britanko Jessico Oughton (+6,27).

"Vso sezono smo zelo uspešno nastopali. Rezultati so bili celo nad pričakovanji, predvsem na svetovnem prvenstvu. V vseh sprinterskih tekmah smo imeli tekmovalca na stopničkah, upam, da se bodo takšni uspehi nadaljevali tudi v prihodnji sezoni, ko nas med drugim čaka evropsko prvenstvo, svetovni pokal na Tasmaniji, ki bo predstavljal kar zajeten logistični izziv ... Še enkrat več se je pokazalo, da nam ustrezajo težke, divje in tehnično zahtevne proge, no, uspešno pa smo, denimo, nastopili tudi v Karlovih Varih, kjer je voda precej bolj mirna," je sezono za STA ocenil trener Srečko Masle.

Ker spust ni olimpijska disciplina, se bodo tekmovalci (tudi v okviru priprav na novo sezono) bolj posvetili tudi mirnim vodam. "Vsekakor bomo bolj resno delovali tudi na mirnovodaškem področju, saj se je izkazalo, da so spustaši lahko uspešni tudi na mirnih vodah. To med drugimi dokazujejo Nemci, Italijani, Belgijci ... Veslanja na mirnih vodah smo se 'dotaknili' že v preteklosti, v prihodnje pa se mu bomo še bolj posvetili. Ne nazadnje so tekmovanja na mirnih vodah pač v olimpijskem programu," je še dodal Masle.Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam