Maj 2020

Špela in Jernej uspešna v kvalifikacijah na EP

admin | Čet, 25.06.2009

Brandenurg - Tekmovalce na evropskem prvenstvu v kajak kanu sprintu je zjutraj pričakalo deževno vreme. Se je pa veter nekoliko umiril, tako da je bilo pričakovati boljše pogoje za tekmovanje.

Prvi je šel na štart Jernej Župančič Regent. Prvo mesto iz kvalifikacij na 1000 metrov je vodilo neposredno v finale. Eden od favoritov za zmago, domačin Max Hof, ki je pred leti tekmoval tudi v spustu in bil na divji vodi okronan tudi že z naslovom evropskega prvaka, je že s štarta krenil silovito in si zanesljivo priveslal finale. V njegovi skupini je veslal tudi Župančič, ki je končal na tretjem mestu in si zanesljivo zagotovil polfinalni nastop. Župnačič je šel na štart še enkrat v popoldanskem programu, ko so bile na sporedu kvalifikacije na 500 metrov. S petim mestom si je tudi na 500 m zagotovil polfinalni nastop. Po tekmi si je ob ogledu videa potrdil občutke s tekme na katerih delih proge je bilo veslanje boljše kot drugje.

"Danes je bilo pomembno, da smo opravili uspešno s kvalifikacijami. Te so nujno zlo. Zares bo šlo šele čez vikend v polfinalu in finalu. Upam, da je že padlo toliko dežja, kot ga je nameravalo za ta vikend in se je veter do konca razpihal. Za vikend si želim lepo vreme, ker bo potem veliko prijetneje tekmovati," je Jernej strnil vtise prvega dne.

Špela Ponomarenko je nastopila le v popoldanskem programu. V kvalifikacijski skupini je imela odlično Madžarko Katalin Kovacs, ki je, podobno kot Max Hof, že takoj po štartu naredila potrebno razliko pred tekmicami. Špela je predvsem z dobrim drugim delom držala razliko in se kot tretja uvrstila v nedeljski polfinale. Jo pa jutri čaka naporen spored, saj bodo v enem dnevu speljali celotno tekmo na 200 metrov - od kvalifikacij do finalnih odločitev za kolajne. Glede na pokazano v zadnjih letih (in na zadnji tekmi svetovnega pokala v Szegedu pred dvemi tedni) sodi Špela med najresnejše kandidatke v najkrajši disciplini sprinta za visoko uvrstitev.

Eva Terčelj
Luka Božič