Maj 2019

Špela in Tea presegata zadani načrt treningov

admin | Pon, 09.03.2009

Brisbane – Odločitev slovenskih mirnovodašic, Špele Ponomarenko in Tee Kralj, za trening na Zlati obali se je izkazala za odlično. Dekleti izjemno pridno trenirata, celo do te mere, da običajno naredita celo več, kot je predvideno v programu.

Sicer so ob prihodu Teo Kralj pestile želodčne težave, imela pa je tudi povišano telesno temperaturo. »Na srečo je vse skupaj trajalo samo tri dni, zaenkrat pa, razen žuljev, nimamo zdravstvenih problemov,« je naprej komentirala zdravstveno stanje prva dama slovenskega kajaka na mirnih vodah Špela Ponomarenko in zadovoljno povedala: »Treningi potekajo po načrtih, velikokrat pa naredimo celo več, kot pa smo si prvotno zadali. Poudarek je predvsem na čim več preveslanih kilometrih in na tehniki veslanja. Še vedno je velik poudarek tudi na teku in ohranjevanju moči, ki smo jo pridobili med zimskimi treningi.«

Do sedaj sta Slovenki trenirali sami, saj v letošnjem letu še nista veslali, zato sta v prvi vrsti na začetku priprav nabirali kilometre. V naslednjih tednih pa se bosta na nekaterih treningih pridružile ženski avstralski ekipi, ki vesla na istem jezeru. »Za nekatere treninge se je dobro priključiti drugim. Tako bova s Teo tukaj trenirali skupaj z domačinkami, ki imajo v ekipi tudi Lyndsie Fogarty, dobitnico bronaste kolajne v Pekingu,« je še pojasnila nadaljni načrt priprav Ponomarenkova.

Špela in Tea v Avstraliji nista sami, saj ima na in izven vode na pomoč priskočijo Stjepan Janić (odlični hrvaški tekmovalec), Jadran Sever in Dubravka Ugrin - Duda. »Veliko lažje je, če imaš nekoga, ki te na treningu spremlja z motornim čolnom in obenem tudi snema, svetuje, kuha... To nama s Teo veliko pomeni, saj nama potem ostane več časa za počitek in so zato tudi priprave kvalitetnejše. Duda je poleg vsega tudi maserka in nas masira kadarkoli je to potrebno. Živimo v apartmajih v bližini tamkajšnjega kluba, kar je tudi dosti boljše kot lani, ker ne zgubljamo dodatnega časa za prevoz na trening. Apartmaji imajo v svojem kompleksu tudi bazen in 'jacuzzi', v katerem se sproščamo vsak večer po treningih,« se je o bivalnih pogojih razgovorila šestouvrščena z olimpijskih iger v Pekingu.

Seveda pa je sestavni del treninga počitek, ki ga dekleti radi izkoristita za potep. »Ob nedeljah, ko imamo 'pavzo', se ponavadi odpravljamo na razne ekskurzije ali pa na kopanje v nekaj minut oddaljen ocean. Bili smo tudi na 'surfanju' in se vozili z vodnimi sanmi po ogromnih valovih skupaj z dobitnikom zlate in bronaste kolajne v Pekingu Kenom Wallacem in njegovo sestro, ki je prav tako kajakašica,« je zaključila svoj 'raport' Špela Ponomarenko.