Nov 2019

Špela Ponomarenko z uvrstitvijo kariere zaključila

admin | Ned, 16.08.2009

Halifax - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je zadnji dan svetovnega prvenstva v Dartmouthu nastopila v velikem finalu na 500 metrov. Tam je osvojila sedmo mesto, kar je njena najboljša uvrstitev na tej razdalji na svetovnih prvenstvih.

Ponomarenkova, ki je bržčas več pričakovala na njej najbolj priljubljeni razdalji 200 m, kjer je na prejšnjih SP že osvojila srebro in bron, a na koncu končala le na desetem mestu, se je prvič v karieri prebila v veliki finale SP na 500 m. Tako je že s samo uvrstitvijo v finale A izboljšala svojo najboljšo uvrstitev doslej (deseto mesto). Na koncu je bila sedma, za kolajno pa je zaostala slabi dve sekundi. V tej disciplini je sicer zmagala Madžarka Katalin Kovacs pred Nemko Katrin Wagner-Augustin in Italijanko Josefo Idem.

Svoj zadnji nastop na SP v Kanadi je opravil tudi Jernej Župančič Regent. Ta prvenstva ne bo ohranil v najlepšem spominu, vzrok za to pa je smola, ki ga je doletela že na uvodni dan prvenstva. Zaradi prelahkega čolna so ga diskvalificirali, za nameček v njegovi paradni disciplini na 1000 metrov. Tako je skušal na 500 m, kjer pa doslej ni imel niti približno takšnih uspehov kot na kilometrski progi, rešiti, kar se je rešiti dalo. Kljub vsemu se mu je uspelo prebiti vsaj v finale C, kjer je končal kot drugi, skupno pa 20. med tekmovalci na 500 m.

Sicer pa sta na prvenstvu nastopila tudi Lovro Leban, ki je v posamični konkurenci na 200 m nastopil predvsem zaradi smole, saj je že pred prvenstvom zbolel njegov sotekmovalec v kajakaškem dvojcu Rok Kuk, in Tea Kralj, ki se je preizkusila na 1000 m. Leban je bil na koncu 24., Kraljeva pa je pristala na 17. mestu.

Prihodnje leto bo SP v Poznanu na Poljskem.