Nov 2019

Špela s smernikom lovila travo po progi

admin | Ned, 16.08.2009

Halifax - Predzadnji dan svetovnega prvenstva se je v slovenskem taboru največ pričakovalo od nastopa Špele Ponomarenko na 200 m, njeni do sedaj najbolj trofejni disciplini. Že pred njo pa je nastop v B finalu na 1000 m čakal Teo Kralj.

Tei čoln s štarta nikakor ni stekel, tako da so ji tekmice precej ušle. V nadaljevanju je ujela ritem, vendar več od osmega mesta ni uspela izvleči. Kljub temu je bila z nastopom zadovoljna, saj je to njena najboljša uvrstitev na svetovnih članskih prvenstvih. Na koncu je zasedla 17. mesto.

V popoldanskem programu so bile na sporedu tekme na 200 m. Na štartu sta bila tudi Špela Ponomarenko in Lovro Leban. Špela je zanesljivo dobila kvalifikacije, potem pa ji je žreb v polfinalu namenil precej težko skupino. Da je skupina zelo izenačena, je bilo moč videti od štarta do cilja, ko si nobena od tekmovalk ni priveslala skoraj nobene prednosti. Da je Španka Teresa Portela zmagovalka, je bilo še možno oceniti s prostim očesom, za ostala mesta pa je bilo potrebno počakati na uradne rezultate. Špela je končala na četrtem mestu in za tretjeuvrščeno Japonko Kitamoto zaostala za 4 stotinke. Da je imela v polfinalu nekaj smole, je dokazala z zanesljivo zmago v finalu B. Po tekmi ni izključila možnosti, da je v polfinalu s smernikom ujela katero od trav, ki jih je kar nekaj plavalo po regatni progi, kar jo je še dodatno oviralo.

Svoj krstni nastop na svetovnem prvenstvu na mirnih vodah je opravil tudi Lovro Leban. Vse njegove uvrstitve, od kvalifikacij do finala C, kamor se je uvrstil iz polfinala, so se vrtele okoli številk 6 in 7. V kvalifikacijski skupini je bil šesti, v polfinalu sedmi in v finalu C zopet šesti. Z mešanimi občutki je pospremil ogled rezultatov. Po eni strani je z manj kot desetimi meseci treninga, od kar je presedlal iz spusta v mirne vode zelo napredoval, po drugi strani pa je na prvenstvu videl kako ostra je konkurenca in koliko dela ga še čaka v prihodnosti.

Veliko delo pa je opravila Špela Ponomarenko z uvrstitvijo v A finale v olimpijski disciplini na 500 m. Njen do sedaj najboljši rezultat s svetovnih prvenstev v tej disciplini je tako že presežen.  Ker je po finalu ne čaka še en nastop na 200 m, se bo tako v eni od prvih tekem jutranjega programa lahko popolnoma posvetila nastopu na olimpijski razdalji in svojo novo najboljšo uvrstitev postaviti čim više. Pred njo bo v C finalu na 500  nastopil še Jernej Župančič Regent.

Rezultati in nastopi v živo na:

www.canoe09.ca