Nov 2019

Spustaši na treningu v Sortu

admin | Sre, 14.04.2010

Sort, 13. aprila - V nedeljo pozno popoldan se je na priprave v španske Pireneje, natančneje v mesto Sort, odpravila naša ekipa spustašev. Ekipa s svetovnimi prvaki ter nosilci kolajn vseh žlahtnosti kovin, bodo 8 dni trenirali na progi, kjer bo letos potekalo svetovno prvenstvo v kajak in kanu spustu. Spustaši so se okrepili tudi strokovno, saj Srečku Masletu sedaj pomaga tudi trener Dejan Testen, tako da bodo progo, na kateri bo junija svetovno prvenstvo, preučili do potankosti.

Žal se priprav ni mogel udeležiti aktualni svetovni prvak Lovro Leban, saj je bil na pripravah v Posianu, kjer so imeli priprave v kajak sprintu. Teh se niso udeležili novo pečeni mirno vodaši Jošt Zakrajšek, Jernej Korenjak in Nejc Žnidarčič, ki so se raje odločili za trening klasičnega spusta. Njim se je pridružil še dvojec Taljat Sašo in Božič Luka, ki letos po lanski medalji v slalomu načrtujeta še naskok na svetovni vrh v kanu spustu. Pireneji jima očitno ustrezajo. Tako bomo imeli v Sortu na svetovnem prvenstvu vroča železa v ognju v vseh disciplinah z izjemo žensk, saj bo Lučka Cankar, tretja iz lanskega evropskega prvenstva, predvidoma rodila prvorojenca prav v času svetovnega prvenstva v Sortu.

V samem mestu Sort se že čuti, da bodo letos junija gostili svetovno prvenstvo. Celo mesto se pripravlja, da bo sprejelo najboljše svetovne spustaše v kar najlepši luči. Spreminjajo pa tudi reko, ki bo po novem prav v središču mesta imela nekaj novih brzic. Na treningu so tu skorajda vse spustaške velesile. Ni malo kombijev, ki švigajo s spustaškimi čolni po dolini reke Nogurea Pallaresa, tako da je vzdušje v Sortu že prav 'svetovno'.

Izjava Jošta Zakrajška po prvem dnevu treninga: «Wild Water (divje vode) je angleški izraz, za kajak spust, ki zajema tako klasični spust kot sprint na divjih. In reka Noguera Pallaresa si zagotovo zasluži ta naziv v vseh pomenih. Sem že malo pozabil kako je lahko voda divja, saj sem čez zimo treniral skoraj le kajak na mirnih vodah. Danes dopoldne smo trenirali na odseku reke, kjer bo tekma v klasičnem spustu. Na odseku dolgem približno 25 minut je le malo odsekov oz. jih ni, kjer se voda umiri. Ves čas so veliki valovi in hiter tok. Tako bo na tekmi odločalo več dejavnikov: vzdržljivost, moč, tehnika, taktika in seveda sama hitrost čolna, ki je povezana z vsemi prejšnjimi dejavniki. Podobno velja tudi za odsek reke, kjer bo potekal sprint (trenirali popoldan), le da je dolžina precej krajša – približno 1minuta in 50 sekund, kar pa je za to disciplino, glede na ostala tekmovanja v sprintu, kar veliko. Proga za sprint poteka v samem mestu Sorta.«