Jun 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Svetla prihodnost pred slovenskim spustom

admin | Pon, 09.06.2008

Ljubljana, 09. junija (STA) - Slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah so minuli konec tedna izvrstno nastopili na svetovnem prvenstvu v spustu v italijanski Ivrei. Domov so se vrnili s tremi kolajnami – Lovro Leban in kajakaška ekipa sta osvojila zlato, Jošt Zakrajšek pa srebro -, za prihodnje tekme svetovnega pokala pa prav tako napovedujejo visoke uvrstitve.

"Te kolajne so bile vse po vrsti senzacionalne. Takšnih uspehov nismo pričakovali, pa čeprav smo računali na dobre uvrstitve. Odličja in tudi druge uvrstitve, ki so bile vse po vrsti visoke, so prav gotovo plod velike motivacije, dobre pripravljenosti in dobrega vzdušja v ekipi," je uvodoma dejal trener spustašev Srečko Masle in pojasnil: "Je pa dejstvo, da je k uspehom botrovala tudi sama proga. Ta je bila izredno zahtevna, zato so tudi favoriti delali ogromno napak. Med njimi je bil na žalost tudi sicer naš najboljši sprinter Nejc Žnidarčič."

Slednji nad napako v posamičnem sprintu ni bil preveč razočaran, saj je skupaj z Lovrom Lebanom in Jernejem Korenjakom (sicer specialistom za klasiko) osvojil ekipno zlato. "Ni hudega, če ne drugega, je bil vsaj Slovenec na prvem mestu. Pred startom sva se z Lovrom zmenila, da bova po prvi vožnji na vrhu. No, on je svojo nalogo opravil, jaz pa žal ne," je malce v šali pripomnil 24-letni Žnidarčič in dodal: "Je pa bilo ekipno zlato gotovo lep obliž na posamični neuspeh, zato sem s prvenstvom povsem zadovoljen. Tudi pripravljenost je zelo dobra, tako da pričakujem dobre izide tudi na tekmah svetovnega pokala. Če sem lani dvakrat zmagal, zakaj ne bi tudi letos."

Z velikimi cilji bo na tekme svetovnega pokala odšel tudi Leban, presenetljivi posamični svetovni prvak v sprintu. "Res sem bil presenečen. Nisem pričakoval takšne uvrstitve. Računal sem, da lahko pridem med deseterico, ampak ko sem po prvi vožnji končal na drugem mestu, sem ohranil mirne živce tudi za drugo vožnjo in izteklo se je sanjsko," je svoje vtise strnil 20-letni Leban.

Na brzicah Dore Baltee pa se je odlično znašel tudi 25-letni kanuist Zakrajšek, ki sicer primarno nastopa v slalomu. "Zelo sem vesel drugega mesta in tega, da sem se spet meril z najboljšimi tekmovalci v sprintu. Vedel sem, da lahko dobro tekmujem, saj sem pozimi veliko treniral in sem zdaj, ko je nastopila pavza v slalomu, usmeril energijo v spust. Upam pa, da bo ta rezultat vplival tudi na moje slalomske vožnje in da bom tudi tam dosegel boljše uvrstitve," pravi Zakrajšek, ki ga je v C-1 "spremljal" tudi sotekmovalec Simon Hočevar. Ta je predvsem v drugi vožnji sprinta pokazal, da je še vedno lahko med najboljšimi, saj je postavil najhitrejši čas: "Vrlim trenerjem v strokovnem svetu, ki so menili, da nisem dovolj dobro pripravljen in me niso želeli poslati na SP, sem dokazal nasprotno."

SP v Ivrei, ki je bilo za slovensko ekipo eno najuspešnejših doslej (več kolajn so v domovino prinesli le leta 1991 - štiri) je postavilo kar visoke standarde za organizacijo prihodnjih spustaških tekmovanj. Nanje – predvsem na naslednje SP v Sortu - se je že ozrl tudi Korenjak. "Tam smo že trenirali skupaj z drugimi ekipami in dosegali res dobre čase," je svetlo prihodnost slovenskega spusta napovedal 26-letni Korenjak, ki ga tako kot druge člane reprezentance veseli, da bodo naslednja velika prvenstva na precej bolj divjih vodah, kot so bila v minulih letih.

Sicer pa se bodo najboljši tekmovalci v spustu med seboj znova merili že konec tedna, ko bo v Karlovih Varih na sporedu prva tekma svetovnega pokala.Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam