Jun 2020

Svetovna prvaka in podprvak v odlični formi pred z

admin | Sre, 24.06.2009

Boffetto - Danes se je z uradnim treningom in svečano otvoritvijo prvenstva pričelo evropsko prvenstvo v kajak-kanu spustu na divjih vodah. Majhna vasica Boffetto v kateri je center prvenstva stoji s svojimi ozkimi ulicami na obeh bregovih reke Adde. Most in vasica nad divjo reko sta kot iz pravljice. Tu je zbrano okoli 200 tekmovalcev iz 17 držav stare celine.

Voda v dolini Valtellina je resnično neukrotljiva. Čez dan niha tudi za več kot meter in s tem se vsakokrat proga dodobra spremeni. Seveda narava ni tako muhasta, takšni so ljudje. Pritoki reke Adde iz Švice na katerih je več hidroelektraren so krivi za nihanja vode. Organizatorjem se očigledno ni uspelo dogovoriti za čezmejno sodelovanje in Švicarji v Italijo na progo pošiljajo vodo kakor se jim zdi. Ta problem naj bi bil sicer od jutri zjutraj rešen, nas pa vseeno opominja, kako lahko čisto administrativne ločnice, kot so meja, grenijo športnikom predvsem pa organizatorjem tekmovanj življenje.

Organizator se je drugače lepo potrudil in organiziral prvenstvo. V pomoč so mu brezštevilne državne ustanove in kar nam je najbolj padlo v oči je to, da prvenstvo v Italiji organizirajo skorajda samo s pomočjo občin, pokrajin in države. Organizatorjem tako pomagajo Rdeči križ, Civilna zaščita, Alpini – njihove gorske vojaške enote in druge državne organizacije vključno z vojsko.

Našo ekipo, aktualne svetovne prvake v kajak šprintu letos zastopajo Jernej Korenjak, Nejc Žnidarčič, Gregor Brovinsky, Jošt Zakrajšek  in Lučka Cankar. Trener Srečko Masle je na ekipo še posebno ponosen, saj tako odlikovane ekipe še ni peljal na prvenstvo. Dva svetovna prvaka in en podprvak so v odlični formi. Vsak ima sicer svojo specialnost, tako da bomo v štirih dneh sporeda, od jutri do sobote, prav vsak dan imeli možnost osvojiti medaljo. Naša ekipa je v središču pozornosti in vsakokrat, ko se kakšen od naših tekmovalcev spusti po vodi, so vanj uprte kamere vseh reprezentanc. To samo po sebi govori o ugledu, ki so si ga naši priborili lani.

Jutrišnji dan največ obeta Jerneju Korenjaku, ki je v odlični formi. Na letošnjih tekmovanjih je bil malone brez konkurence. Na trenigih mu po njegovih besedah "leti". Tudi Lučka Cankar je odlična. Mladi zdravnici je sicer služba omejevala trening, vendar se je s progo že spoprijateljila in jutri računa na odlično uvrstitev. Računamo lahko še na Jošta Zakrajška in mladega Gregorja Brovinskega. Nejc Žnidarčič pa se pospešeno pripravlja na njegovo paradno disciplino sprint, ki bo v petek tudi z direktnim prenosom na Italijanski RAI.

Jakob Marušič

Nekaj fotografij: