Jun 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Taljat in Božič v Tacnu slovenska aduta med dvojci

admin | Sob, 04.09.2010

Ljubljana, 04. septembra (STA) - Slovenski slalom na divjih vodah dobiva vse večjo vlogo tudi med kanuističnimi dvojci. Toda kljub nekaterim obetavnim poskusom je slovenska vrsta šele v zadnjih dveh sezonah dobila tekmovalca, ki sta se sposobna redno uvrščati med najboljših deset. To sta mlada Primorca Sašo Taljat in Luka Božič, ki visoko merita tudi na bližnjem SP v Tacnu.

Čeprav v istem čolnu sedita šele četrto leto, sta Taljat in Božič že poskrbela za nekaj zelo vidnih dosežkov. Po uspešnih nastopih v mladinski konkurenci sta 20-letni Taljat in 19-letni Božič že na lanskem članskem svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgellu senzacionalno osvojila bronasto odličje. Da ne gre za muhi enodnevnici, pa sta dokazala tudi z letošnjim osmim mestom na evropskem prvenstvu v Bratislavi.

Visoki apetiti so tako pred domačim prvenstvom na savskih brzicah razumljivi. Progo v Tacnu poznata zelo dobro, na njej pa se tudi počutita tako. "V Tacnu sva vedno dobro tekmovala. Sicer ne vem, ali zaradi tega, ker drugim ta proga predstavlja težavo, ali zato, ker gre nama tako dobro. Ampak glede na osmo mesto na EP, upava tudi tukaj na nekaj podobnega, v finalu pa bova skušala še kaj več narediti," je cilje pred SP pojasnil Taljat.

Tako Taljat kot Božič sta se sicer v rani mladosti bolj ukvarjala z žogo. Božič je ob alpskem smučanju igral še nogomet, kar je bila ob odbojki tudi Taljatova prva resnejša športna izkušnja. Toda žogo sta nato zamenjala za čoln in med pionirji že osvajala naslove državnih prvakov v kajakaški konkurenci. Na pobudo Joška Kanclerja pa sta se nato skupaj usedla v kanuistični dvojec, vse ostalo je zgodovina.

Ves čas sta močno napredovala in se v zadnjih dveh letih prebila do tega, da lahko na vsaki tekmi računata na finale. Katero je njuno najmočnejše orožje v primerjavi s tekmeci? "Mislim, da sva zaradi občutkov, ki jih imava na vodi, malce v prednosti pred tekmeci. Manjka nama še usklajenosti, saj sam pri veslanju malce prehitevam Luko, ampak po drugi strani to na divji vodi nima takšnega vpliva kot kje drugje. Če bi pa moral izpostaviti kakšno najino odliko, potem je prav gotovo ta občutek na vodi," pravi Taljat.

Slednji ima kar "boječe" spomine na svoj prvi spust po tacenski progi in predvsem čez razvpito zapornico. "Ob mojem prvem stiku s tacensko progo sva takrat z Luko veslala še vsak v svojem čolnu. Pri meni je bil takrat prisoten predvsem strah in tudi še na prvi tekmi, ko sem tekmoval še v kajakaškem čolnu, mi ni bilo ravno prijetno," se spominja starejši iz zdaj uspešnega slovenskega dvojca.

Mnogim tekmovalcem tacenska proga iz leta v leto povzroča vsaj nekaj preglavic, Taljat in Božič pa natančno vesta, kje je treba najbolj paziti in kje se skrivajo pasti. "Najbolj zahteven je prvi del z zapornico, saj je voda zelo hitra. Še vedno imaš spoštovanje do tega začetka tacenske proge. Potem pa odvisno. Če ti na vrhu lepo steče, je potem ponavadi tudi spodaj kar dobro," je zaključil Taljat, ki se bo skupaj Božičem prvič na start SP 2010 podal že v sredo v kvalifikacijah.Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam