Feb 2020

Tretja tekma prinesla Slovencema še dve srebrni ko

admin | Sre, 28.10.2009

Ljubljana – Slovenska spustaša Nejc Žnidarčič in Jošt Zakrajšek sta na prvih dveh tekmah svetovnega pokala tekmecem v Tasmaniji natanko dala vedeti, da ju zanimajo samo najvišja mesta. Nejc je z dvema zlatima kolajnama napovedal naskok na prvo mesto v skupnem seštevku, prav slabo pa ne gre niti Joštu, ki je doslej nanizal eno četrto in eno drugo mesto. Na zadnji tekmi sta prejšnjim odličnim uvrstitvam pritaknila še dve srebrni kolajni.

Nov tekmovalni dan na reki Mersey in klasična preizkušnja (druga, medtem ko je bila tekma v šprintu doslej le ena) je Slovencema prinesel še dve novi kolajni – tokrat srebrnega leska. Klasični spust se je odvijal na spodnjem delu reke Mersey, ki je tehnično lažji od zgornjega, kjer sta se odvijali prva in druga tekma.

Čeprav Žnidarčiča praktično zanima le zmaga, je bil tokrat zadovoljen tudi s srebrnim leskom odličja, saj je bila klasična preizkušnja nekoliko zahtevnejša od pričakovane. »Nov dan in nova medalja! Spet v moji sicer ne paradni disciplini (Nejc prednjači v šprintu, op. a.), ampak, kot kaže, da bom sedaj osvajal medalje kar v obeh disciplinah. Sprva je kazalo, da bo tekma lažja, ker je bila proga pač zelo kratka  (7 minut, op. a.), ampak je bila še kako peklensko težka. Ker je reka tehnično nezahtevna, je bilo treba pritskati do konca vseh sedem minut. Ponavadi lahko počivam zaveslaj ali dva na večjih brzicah, ampak tega tukaj nisem mogel. Je bilo potrebno veslati kar celo tekmo. Z drugim mestom sem seveda zelo zadovoljen, saj sem edini tekmovalec, ki je do sedaj na vseh treh tekmah osegel medaljo in upam, da bom lahko take rezultate nizal tudi v naslednjih treh tekmah.«

Evropski prvak v šprintu seveda ni mogel mimo komentarja glede skupnega seštevka in svojih  možnosti za prvo mesto: »V skupni razvrstitvi mi kaže zelo dobro, saj mi sedaj manjka samo še ena dobra tekma in skupna zmaga bo moja. Naslednja tekma, se bo odvijala na reki Bredys, kjer bo šprint speljan na zelo kratkem odseku (35 sekund, op. a.), ki pa je tehnično kar zahteven. Cilj je seveda zopet stopiti na najvišjo stopničko in dokazati, da sem v tej disciplini zares najboljši.«

Le za odtenek slabše gre vse bolj vsestranskemu kajakašu/kanuistu Joštu Zakrajšku – Bunki. Tudi on je na tretji tekmi osvojil drugo mesto in (kot že prejšnjič) moral priznati premoč zgolj enemu tekmovalcu – Čehu Lukasu Novosadu. “Na tretji tekmi in drugi klasični, sem ponovno zaostal le za českim tekmovalcem. Celotno progo sem odveslal na polno, linija je bila kar vredu, le hitrost še ni povsem tista prava. Upam, da se bo moja 'mašina' do naslednje tekme že zvrtela in bom lahko veslal na visokih obratih,« je slikovito opisal dogajanje Bunka, ki se danes seli skupaj z Gnido in avstrijsko ekipo na drugo lokacijo, kjer bosta  potekali že naslednji dve tekmi.

Eva Terčelj
Luka Božič