Maj 2020

Tretji dan EP najboljša dekleta na ekipni tekmi

admin | Sob, 30.05.2009

Nottingham – Na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah slovenski tekmovalci danes niso imeli svojega dne. Najprej se je finale izmuznil Kajakašicama Nini Mozetič in Urši Kragelj, nato dvojcema Sašo Taljat in Luka Božič ter Urban Jarc in Blaž Oven. V finalu sta sicer nastopili ženska in moška ekipa v disciplini 3xK-1, a po kolajnah tokrat nista posegli.

Za Slovenijo se je že začelo slabo, saj se slovenski kajakašici Nina Mozetič in Urša Kragelj nista uspeli uvrstiti v finale najboljših desetih. Nina je sicer prikazala čisto vožnjo, imela v zgornjem delu tehnično zahtevne proge celo enega izmed najboljših časov, nato pa storila napako, ki ji je 'odžrla' precej dragocenega časa. Na koncu je njen čas zadostoval za 16. mesto. Urša je krenila na brzice reke Trent odločno in hitro, odpeljala nekaj izjemno čistih in ravnih linij, toda v spodnjem delu se je nato prevrnila, storila je tudi kazenski dotik in več kot do 17. mesta ni zmogla. Seveda je bilo po nastopu razočaranje deklet precejšnje, saj sta obe zmožni preboja v finale. »Preveč tragično sedaj spet ni. Konec koncev imam 20 let in pred mano je še ogromno tekem. Sem si pa očitno nekoliko slabo ogledala progo in določene kombinacije. Začela sem dobro, potem pa očitno hotela preveč, ker sem jemala preveč ravne linije, zato me je tudi prijelo v 'roli' in sem se prevrnila. Škoda, ker sem zmožna vse to odpeljati brez težav, tudi počutila sem se dobro in finale je bil dosegljiv. Toda zaradi napake sem izgubila ogromno časa, kar je v takšni močni konkurenci usodno,« je povedala Urša Kragelj, ki je priznala, da je imela na štartu precejšnjo tremo: »Na srečo je to takšna stvar, ki jo je moč odpraviti, tako da z veseljem pričakujem nove tekme, kjer upam, da bom pokazala, česa sem zares zmožna.« Nina Mozetič je bila po koncu polfinala, razumljivo, razočarana, a vseeno samokritična: »Vedno znova ponavljam iste napake in vselej na evropskem prvenstvu! Prav ne izuči me. V spodnjem delu sem v protitočnih vratih izgubila ogromno časa, ker me je zagrabila 'rola' in zame je bilo konec sanj o finalu.«
V finalu je celotno konkurenco ugnala serijska zmagovalka z največjih tekmovanj in dvakratna olimpijska prvakinja, Slovakinja Elena  Kaliska, za njo pa sta se zvrstili dve Francozinji, Emilie Fer in Mathilde Pichery.

Tudi nadaljevanje ni bilo prav spodbudno, saj sta v konkurenci kanujev dvosedov nastopili dve posadki in obe obtičali v polfinalu. Naveza Luka Božič – Sašo Taljat je zaradi šestik kazenskih sekund pribitka pristala na 13. mestu, štiri mesta za njima pa še dvojica Urban Jarc – Blaž Oven. Slednja sta bila po času precej zadaj, nato pa storila še dva dotika, kar je zanju pomenilo končno 17. mesto. »Saj vožnja je bila sama po sebi v redu, toda kazenski pribitki so naju stali finala. Obstaja pa seveda grenak priokus v ustih, ker je bilo finale dosegljivo - brez dotikov sva imela namreč 6. čas polfinala,« sta skupaj razložila simpatična Primorca Taljat in Božič, ki jutri odhajata domov, saj imata goro šolskih in študijskih obveznosti, nato pa ju že čakajo priprave v Seu d'Urgellu, kjer bo letos svetovno prvenstvo.
Še eno zlato za Slovaško sta s superiorno vožnjo osvojila brata Peter in Pavel Hochschorner, ki sta prav tako osvojila praktično že vse, kar je osvojiti možno. Za seboj sta pustila Francoza Damiena Troqueneta in Mathieua Voyemanta na drugem ter Britanca Timothyja Baillieja in Stotta Etienna, ki sta imela ob progi in na tribunah bučno spodbudo domačih navijačev, na tretjem mestu. Da je bilo njuno veselje neizmerno potrjujejo tudi solze, ki jih med sprejemanjem čestitk ni mogel skriti prisrčni Tim.

Toda vsega še ni bilo konec, Slovenci pa so veliko stavili na moštvene preizkušnje. Dekleta so prvič po dolgih letih nastopila na ekipni tekmi, se prebile do finala petih najboljših in na koncu zasedle 5. mesto. Čeprav bi lahko posegle še višje, saj so zaradi izpuščenih vrat dobile 50 kazenskih sekund pribitka, so lahko Eva Terčelj, Nina Mozetič in Urša Kragelj s prikazanim zadovoljne, tekmicam pa so že dale vedeti, da bodo morale v bodoče

Eva Terčelj
Luka Božič