Maj 2020

Trinajst slovenskih čolnov na tekmi v Penrithu

admin | Pet, 19.02.2010

Slalomiste in slalomistke, ki se na novo sezono pripravljajo v Avstraliji, ta konec tedna (19.-21.2.) čaka prva tekma v letošnjem letu. Oceania Open bo za avstralske tekmovalce izjemnega pomena, saj bo služila kot izbirna tekma za sestavo reprezentance in prvenstvo Oceanije, za vse tuje tekmovalce pa bo velik izziv predvsem zaradi tega, ker bo to hkrati druga letošnja tekma, na kateri bodo delili ICF točke. Nastopilo bo 208 tekmovalcev iz 19 držav.

Na tekmi v olimpijskem kanalu v Penrithu se bo za vstop v polfinale potegovalo trinajst slovenskih čolnov. Število tekmovalcev, ki bodo napredovali iz kvalifikacij, bo tokrat drugačno kot v pretekli sezoni, saj so na Mednarodni kajakaški zvezi (ICF) sprejeli sklep o povečanju števila polfinalnih čolnov v določenih kategorijah. V prejšnji sezoni je v vsaki kategoriji v polfinalu nastopilo le dvajset čolnov, zdaj pa so število mest med kajakaši povečali na štirideset, v ženski in kanuistični konkurenci bo nastopilo trideset polfinalistk oz. polfinalistov, v kategoriji dvosedov in kanuistk pa po dvajset.

Konkurenca v Avstraliji bo zelo močna, saj se tam poleg naših na novo sezono pripravlja cel kup odličnih tujih tekmovalcev. V konkurenci kanuistov bodo poleg Dejana Stevanoviča, Anžeta Berčiča in Jerneja Zupana nastopili tudi srebrni iz Pekinga David Florence, Slovaka Alexander Slafkovksy in Matej Benuš, Francoza Gargaud-Chanut in Peschier … V ženski konkurenci so prijavljene vse olimpijske medalistke iz Pekinga Elena Kaliska, Katrina Lawrence in Violetta Oblinger-Peters, nekdanja svetovna prvakinja Jana Dukatova …, med njimi pa tudi Urša Kragelj in Nina Mozetič. V kategoriji dvojcev bosta nastopila tretjeuvrščena z zadnjega SP Luka Božič in Sašo Taljat, na štartu pa bodo tudi vsi najboljši Slovaki (z bratoma Hochschorner na čelu), Britanci, Francozi itd. V kajakaški konkurenci slovenski ljubitelji kajaka, ob odsotnosti Petra Kauzerja, največ upov polagajo na reprezentanta Dejana Kralja in Jureta Megliča, preseneti pa morda lahko tudi kateri izmed mlajših tekmovalcev, ki so prav tako odpotovali v Avstralijo (Martin Albreht, Matic Lesjak, Gregor Brovinsky, Anej Berlot, Alen Kovačič). Sicer bodo slovenski kajakaši, kanuisti in kajakašice - z izjemo Stevanoviča, Megliča in dvojca Taljat-Božič, ki so v Avstraliji že nekaj dni - na štart prišli tako rekoč z letala, brez opravljenega treninga na tej progi. Zaradi pomanjkanja prostora na letih in težavah s transportom čolnov, je namreč glavnina ekipe v deželo 'tam spodaj' odpotovala šele včeraj.

Medtem ko del članov trenira oziroma bo treniral v Avstraliji, pa se je mladinska ekipa pod vodstvom Mateja Trampuža odpravila v grški Nafpaktos. Med potjo, v Grčijo so namreč odpotovali s kombijem, so imeli kar nekaj težav, saj so morali več kot tri ure čakati na grškem mejnem prehodu. Zaradi stavke zaposlenih na grških mejnih prehodih, jih ti namreč niso pustili v državo. Po prvih informacijah bi na vstop v Grčijo morali čakati celo do petka, a so jih nato Grki po dolgotrajnem čakanju le spustili preko meje. Na trening v Grčijo v prihodnjih dneh potuje tudi precejšen del članske reprezentance, ki bo trenirala na znova odprti olimpijski progi v Atenah.

Nina Jelenc

Več informacij: