Jan 2021

Tudi Jelenc presenečen nad izkupičkom v Bratislavi

admin | Tor, 17.08.2010

Ljubljana, 16. avgusta (STA) - Slovenski slalomisti na divjih vodah so v nedeljo končali zanje najuspešnejše evropsko prvenstvo doslej. V Bratislavi so osvojili štiri odličja. Peter Kauzer in Jure Meglič sta zasedla prvi dve mesti med kajakaši, Urša Kragelj je bila bronasta med kajakašicami, bron pa je osvojila tudi kajakaška trojka Kauzer, Meglič, Dejan Kralj v ekipni tekmi.

Direktorju slovenskih kajakaških reprezentanc Andreju Jelencu se je po prespani noči zato upravičeno smejalo. "Mislim, da še nismo zbrali čisto vseh misli, saj smo danes na pot na svetovno prvenstvo že pospremili reprezentanco v sprintu na mirnih vodah, od katere si tudi obetamo dobre rezultate. Sicer pa - kaj reči ob teh uspehih v Bratislavi? Vse v presežkih. Petru je uspelo na tekmi realizirati tisto, kar že vsi vemo, da ima v rokah in čolnu. Dokazal je, da je najboljši kajakaš v slalomu v tem trenutku. Zelo veseli smo bili tudi uspehov Urše in Jureta, saj sta pokazala veliko stabilnost, na težki progi sta izvedla zelo dobre vožnje, medtem ko je cela vrsta favoritov delala napake. Že tista ekipna kolajna v soboto in Juretova odlična vožnja na začetku posamičnega finala je dala tisto pozitivno energijo celi ekipi, da je delovala vrhunsko tudi v zaključnih bojih," pravi Jelenc.

Jelenc je zelo zadovoljen tudi zaradi dejstva, da je imela Slovenija vsaj enega finalista v vseh disciplinah. To v zadnjih letih ni bil prav pogost pojav. Ob že omenjenih dobitnikih kolajn so si finale priveslali tudi kanuist Benjamin Savšek ter Sašo Taljat in Luka Božič v kanuističnem dvojcu.

"Tudi če ne bi imeli toliko kolajn, bi bil to izredno uspešen nastop. Finalisti v vseh disciplinah pomenijo, da imamo širino, da smo povsod prisotni z izvrstnimi tekmovalci. Seveda, kot majhna reprezentanca ne moremo pričakovati, da bomo imeli ves čas celo vrsto tekmovalcev, ki bodo sposobni osvajati najvišja mesta, kot jih imajo na primer večje ekipe, denimo, Francozi, Nemci, Angleži, ki pa so v Bratislavi povsem odpovedali. Zato smo zelo zadovoljni s temi tekmovalci, ki so med najboljšimi. Smo pa gotovo tisti, ki lahko na vseh tekmovanjih vsaj s kakšnim čolnom krojimo vrh," meni direktor.

Čeprav dodobra pozna stanje v slovenskem kajakaškem športu, saj je ena prvih violin Kajakaške zveze Slovenije že dolga leta, pa je tudi Jelenca presenetilo število kolajn. "Gotovo nismo pričakovali takega izkupička. Če bi nam kdo rekel, da se bomo vrnili s štirimi odličji, mu ne bi verjel. Dejansko nam je uspelo to, da je tekmovalcem, na katere smo računali, uspelo priti najprej v polfinale in nato v finale. Tam pa je vse mogoče, saj je vrh vedno širši. To je dokazala tudi Urša, ki je z desetega mesta v polfinalu nato prišla do kolajne v finalu. Sama postavitev proge je bila zelo zahtevna in naši tekmovalci so z njo v večini dobro opravili, medtem ko je cela vrsta favoritov že v polfinalu odpovedala. Naš končni izkupiček je bil tako dejansko rezultat dobrih voženj in dobre priprave na tekmo, posebej na zadnji del proge, kjer se je vse odločalo," je pojasnil Jelenc.

Že čez slab mesec dni pa bo v Tacnu nov praznik slaloma na divjih vodah. Savske brzice bodo gostile svetovno prvenstvo. So se po zelo uspešnih nastopih v Bratislavi kaj povečali apetiti slovenske vrste? "Mislim, da moramo imeti trezno glavo, kajti slalom je nepredvidljiv. Sami cilji zaradi uspeha na EP ne bodo nič drugačni. Že pred EP smo vedeli, da so naši tekmovalci hitri, da so lahko visoko, če optimalno odveslajo. Moramo ostati pri tem. Treba je ohladiti glave. Vsi pa se zavedamo, da imamo SP doma, da v slalomu domači teren prinaša neko prednost. Še posebej, če bo postavitev zahtevna, bi bili naši tekmovalci še malce bolj v prednosti. Potrebno se bo zbrati, pritisk domačega občinstva bo prisoten. Toda na nas je, da se dobro pripravimo in realiziramo svoj potencial na sami tekmi," je zaključil Jelenc.

Eva Terčelj
Luka Božič