Maj 2019

Urša Kragelj hitra, a nenatančna v Markkleebergu

admin | Ned, 09.08.2009

Markkleeberg – Slovenski tekmovalci so včeraj nastopili na Odprtem prvenstvu Nemčije, tekmi, ki je štela tudi za ICF ranking. Na atraktivni nočni tekmi sta si finale izborila kajakašica Urša Kragelj in kanuist Anže Berčič, zasedla pa sta četrto in deseto mesto.

Tisti, ki poznajo slalom na divjih vodah vedo, kako zahtevno je biti hiter in natančen hkrati. Hitrost sama namreč ni garant, da bo tekmovalec posegel po najvišjih mestih, saj je vselej potrebno imeti v mislih tudi kazenske sekunde, ki pa lahko hitro premešajo vrstni red. In prav to se je v kajakašem parku Markkleeberg pripetilo mladinski svetovni prvakinji iz Solkana Urši Kragelj. Primorka je prikazala v finalu iz kakšnega testa je, postavila daleč najhitrejši čas, a pri tem dvakrat storila prepovedan dotik. Tako je namesto na odru za zmagovalce, pristala tik pod njim – na 4. mestu.

»Urša je carica!« so zjutraj sporočili iz slovenskega tabora. »Vprašanje, koliko kajakašev je tako odpeljalo določene kombinacije, kot jih je ona. Pri tem mislim predvsem na to, kako fenomenalno je 'zategnila' določena protitočna vrata! Tisti, ki smo njen nastop spremljali ob progi, smo ostali kar malo odprtih ust! Postavila je zares nor čas, vendar hkrati dobila štiri kazenske sekunde pribitka k času,« je v kajakaškem žargonu nastop Primorke pokomentiral eden izmed dveh trenerjev v Nemčiji, Andrej Nolimal. Zmaga je odšla na Češko skupaj s Stepanko Hilgertovo, medtem ko sta se na drugem in tretjem mestu zvrstili Nemka Claudia Baer in Slovakinja Gabriela Stacherova.

Drugi finalni nastop si je izboril evropski prvak v moštvenih vožnjah iz Liptovskega Mikulaša Anže Berčič, ki je dobro nastopil v kvalifikacijah in polfinalu, v finalu pa nato hotel malenkost preveč in posledično v cilj priveslal z 52 sekundami pribitka. Čeprav je zasedel deseto mesto, si zasluži pohvale, saj konkurenca v Nemčiji niti najmanj ni bila okrnjena; prvo mesto je namreč osvojil izjemno hitri Nemec Sideris Tasiadis, drugo in tretje mesto sta zasedla Slovaka Alexander Slafkovsky in Matej Benuš, šele na četrtem pa je pristala alfa in omega kanuja, njun rojak, Michal Martikan.

Razočaranje je gotovo nastop slovenskih kajakašev, saj so prav vsi svoje nastope zaključili že v kvalifikacijah, pri čemer je bil najboljši Martin Albreht na 31. mestu. Zmagal je Poljak Mateusz Polaczyk, pred olimpijskim prvakom iz Nemčije Alexandrom Greimmom in njegovim nadarjenim rojakom Sebastianom  Schubertom.

Medtem ko se je del ekipe od vodstvom trenerja Mihe Terdiča že vrnil v Ljubljano, pa je Nolimal skupaj s preostalimi tekmovalci pot že nadaljeval. Danes se bo slovenski kombi ustavil v Pragi, kjer bodo tekmovalci opravili popoldanski trening, nato pa se bodo podali proti Bratislavi, kjer bo prihodnji vikend še en tekma za ICF ranking.

Celotni rezultati so na voljo na spodnji povezavi: