Nov 2019

Uvod spustaške sezone Korenjaku in Zakrajšku

admin | Pon, 29.03.2010

Po tradiciji se je sezona tekmovanj v spustu na divjih vodah začela z mednarodnim spustom od Medvod do Tacna. Ob navzočnosti avstrijskih kajakašev in hrvaških kanuistov so imeli slovenski tekmovalci dobro možnost primerjave, kaj so postorili na pripravah v zimskem obdobju. Po pričakovanju so bili v kajaku najboljši Jernej Korenjak, Gerhard Schmidt in Nejc Žnidarčič. Tekma je bila zelo izenačena, saj je bila razlika med prvim Korenjakom in tretjeuvrščenim Žnidarčičem manj kot dve sekundi.

Najhitrejši tekmovalec tekme Jernej Korenjak je bil s prikazanim na prvi tekmi zadovoljen: »S trenerjem sva uvodno tekmo izkoristila za preizkušanje taktične zasnove tekme. V prvem delu sem tako veslal počasneje in se posvečal predvsem tehnično dovršenemu zavesljaju, po štirih minutah pa začel z veslanjem na polno. Po zaostanku za sedem sekund, sem do cilja odveslal zelo dobro, nadoknadil razliko in uspel zmagati. Z rezultatom sem zadovoljen, potrebno bo pa še dodelati prvi del, da zaostanek v tem delu ne bo tako velik.«

V kanuju je moral najboljši tekmovalec klasičnih spustov zadnjih let Emil Milihram priznati premoč Joštu Zakrajšku. Joštu očitno dvojni program, v katerem celo več časa posveča treningu mirnovodaškega kajaka kot spustaškega kanuja ne škodi. V sezoni pa ga čaka še veliko kombiniranja, saj ima v visoke cilje tako v sprintu na mirni vodi kot na svetovnem prvenstvu v spustu. Tretje mesto v kanuju je pripadlo drugemu Hrvatu Tomislavu Lepanu.

Zanimivo je bilo tudi v mladinskih kategorijah, v katerih so nekateri mladinci preko zime pokazali velik napredek, tako da očitno med mladimi spust ni povsem izgubil na veljavi. Najhitrejši v mladinskih kategorijah so bili Anja Kancler, Peter Žnidaršič in Simon Brus.

Spustaši bodo naslednje tedne izkoristili predvsem za trening, med drugim tudi za priprave v Španiji, na progi, kjer bo junija svetovno prvenstvo. Začetek tekem za vstop v reprezentanco pa bo med prvomajskimi prazniki.

Andrej Jelenc