Sep 2020

V kajaku in kanuju danes najuspešnejši Nemci

admin | Sob, 23.08.2008

Peking, 23. avgusta (STA) - Kajakaši in kanuisti so se danes pomerili na finalnih 500-metrskih preizkušnjah v moških in ženskih enojcih in dvojcih. S tremi odličji v šestih disciplinah so bili najuspešnejši Nemci, ki so si tako v parku Shunyi skupno priveslali dve zlati, dve srebrni in tri bronaste kolajne.

Olimpijska prvakinja v kajaku na 500 metrov na mirnih vodah je postal Ukrajinka Ina Osipenko-Radomska, srebro je šlo v roke Italijanki Josefi Idem, bron pa je osvojila Katrin Wagner-Augustin iz Nemčije.

Avstralec Ken Wallace je postal olimpijski prvak v kajaku K-1 na mirnih vodah na 500 m. Srebro je osvojil branilec naslova Kanadčan Adam van Koeverden, tretje mesto pa je šlo v roke Britanca Tima Brabantsa, zmagovalca petkove preizkušnje na 1000 m. "V ekstazi sem," je po tekmi povedal Wallace. "Sploh nisem vedel, kateri sem. Po ciljni črti nisem hotel niti gledati, ampak sem tako srečen," je dodal in priznal, da je 500-metrska preizkušnja proti kilometrski sicer pol krajša, a hkrati še enkrat težja.

Španski dvojec Saul Craviotto in Carlos Perez je po fotofinišu osvojil zlato v kajaku na 500 m, s srebrom sta se morala zadovoljiti Nemca Ronald Rauhe in Tim Wieskötter, bron pa sta si priborila Belorusa Raman Pjatrušenka in Vadsim Mačnev. "Grozno sva razočarana in nikoli se nočeva več počutiti tako," je odkrito povedal srebrni Wieskötter. Njegov kolega pa je bolj diplomatsko povedal: "Že osem let sva na vrhu. Ni moglo trajati večno. Kako naj ne bi bil zadovoljen z olimpijskim srebrom? Vseeno pa ostati brez zlata tudi boli."

Madžarki Katalin Kovacs in Natasa Janic sta olimpijski prvakinji v kajaku na mirnih vodah na 500 m, srebrni sta Poljakinji Beata Mikolajczyk in Aneta Konieczna, bronasti pa Marie Delattre in Anne-Laure Viard iz Francije.

Prvi olimpijski naslov v kanuju na mirnih vodah za Rusijo je na 500 m priboril Maksim Opalev, ki sicer že ima dve olimpijski kolajni. Srebro je osvojil Španec David Cal, ki je bil drugi že v petkovi kajakaški preizkušnji na 1000 m. Tretji pa je finalno tekmo končal Ukrajinec Jurij Čeban, ki je takoj po koncu potreboval medicinsko pomoč.

Kitajca Meng Guanliang in Yang Wenjun sta danes ubranila olimpijsko zlato v kanuju na mirnih vodah na 500 m iz Aten tik pred Rusoma Sergejem Uleginom in Aleksandrom Kostoglodom, tretje mesto pa sta si priveslala Nemca Christian Gille in Thomasz Wylenzek, ki je še v petek zaradi dehidracije pristal v bolnišnici. "V Atenah sva počasi startala in olimpijski naslov osvojila samo po sreči, tokrat pa je bila tekma res težka, saj so nasprotniki močnejši kot zadnjič," je zmago komentiral Yang. Na trdnih tleh sta zmagovalca pokazala hvaležnost do več tisoč kitajskih oboževalcev z zastavami in fotoaparati. Oklenila sta se zastave in se s poklonom zahvalila polnim tribunam oboževalcev na drugi strani jezera. Meng pa je podelitev kolajne napravil še malo bolj osebno, ko sta se mu na stopničkah pridružila žena in petnajstletni sin.

Več informacij:

Eva Terčelj