Sep 2019

V Milanu sedmo mesto Apollonia in Blaževiča na 1000 metrov

admin | Sob, 03.05.2014

Prvi dan finalnih odločitev na tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Milanu sta Slovenijo v finalu A na 1000 metrov zastopala Alan Apollonio in Simon Blaževič v konkurenci kajakaških dvojcev. V finalu sta zasedla sedmo mesto. V finalu B na isti razdalji je bil Jošt Zakrajšek peti, Simon Oven pa je veslal v finalu C, kjer je zasedel deveto mesto.

Mladi koprski dvojec Alan Apollonio – Simon Blaževič je nastopil v finalu A kajakaških dvojcev na 1000 metrov, kjer je zasedel sedmo mesto. Odlično sta nastopila v petkovih kvalifikacijah, kjer sta bila v svoji skupini druga in si tako zagotovila neposredno napredovanje v finale, izmed vseh kvalifikantov pa sta postavila četrti čas. Tudi v sobotnem finalu sta veslala podobno uspešno, bila sta celo nekaj stotink sekunde hitrejša kot v kvalifikacijah, a je bilo to tokrat dovolj za sedmo mesto. Za Apollonijem in Blaževičem sta zaostali posadki  Avstrije in Nizozemske. Zmagala sta Poljaka Pawel Szandrach in Mariusz Kujawski, druga sta bila Avstralca Murray Stewart in Jacob Clear, tretja pa Italijana Giulio Dressino in Matteo Torneo. Apollonia in Blaževiča v nedeljo čaka še nastop v finalu A na 500 metrov.

Na 1000-metrski razdalji sta veslala tudi kajakaša Simon Oven in Jošt Zakrajšek. Slednji je nastopil v finalu B, kjer je zasedel peto mesto. Zakrajšek je veslal precej hitreje kot v petkovih kvalifikacijah, a tudi to ni zadoščalo za najvišja mesta v finalu B, kjer je bil najhitrejši Portugalec Emanuel Silva, za njim pa sta se zvrstila Brazilec Celso Dias de Oliveira Junior in Poljak Rafal Rosolski, pred Zakrajška pa se je uvrstil še Uzbekistanec Aleksej Močalov. V skupni razvrstitvi je Jošt Zakrajšek zasedel štirinajsto mesto. Na isti razdalji je tekmoval tudi Simon Oven, ki je v finalu C zasedel deveto mesto, skupno pa 27. Doseženi čas je bil sicer njegov najboljši na tekmi svetovnega pokala v Milanu. V finalu A na 1000 metrov je suvereno zmagal Nemec Max Hoff, drugi je bil Danec Rene Holten Poulsen, tretji pa Portugalec Fernando Pimenta. Jošt Zakrajšek in Simon Oven bosta v nedeljo nastopila na 5000-metrski razdalji.

Popoldanski del tekmovanja je bil namenjen kvalifikacijam in polfinalnim nastopom na 200 metrov, kjer so slovenske barve zastopali kajakašica Anja Osterman in dvojec Apollonio – Blaževič. Ostermanova je v svoji kvalifikacijski skupini zasedla tretje mesto, zaostala je le za Madžarko Ninetto Vad in Slovakinjo Martino Kohlovo. V polfinalu je veslala nekoliko počasneje kot v prvem nastopu drugega tekmovalnega dne, tako da je v svoji skupini končala na šestem mestu ter ostala brez nastopa v finalu A in tako brez uvrstitve med najboljšo deveterico. Nastopila sta tudi Koprčana Alan Apollonio in Simon Blaževič, ki sicer največje uspehe dosegata na 1000- in 500-metrski razdalji. V kvalifikacijski skupini sta bila sedma, v polfinalu pa nato kljub nekoliko hitrejšemu veslanju deveta. V nedeljo bosta veslala še v drugem finalu A (na 500 metrov) na tekmi svetovnega pokala v Milanu. Zadnji dan tekmovanja bodo na sporedu finala na 200 in 500 metrov, tekmovanje na 5000-metrski razdalji in tekmovanja v parakajaku.