Avg 2020

V Pragi brez slovenskega finalista

admin | Ned, 12.08.2018

Praška kajakaška proga, ki je v začetku junija gostila člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, je bila tokrat prizorišče mednarodne slalomske tekme. Preizkušnje na češkem se je udeležilo tudi nekaj slovenskih kajakašev, a se nikomur v nedeljo ni uspelo prebiti v finale.

V konkurenci kajakašev sta v polfinalu nastopila dva slovenska predstavnika, a so obema po veliki napaki in 50 kazenskih sekundah možnosti za nastop v finalu splavale po vodi. Štefan Božič je tako na koncu zasedel 37. mesto, Marko Petek pa je bil z 58 kazenskimi sekundami uvrščen mesto za njim, na 38. mestu. V finalu so s progo najbolje opravili domačini, zmagal je Vit Prindiš, pred Jirijem Prskavcem in Lubošem Hilgertom.

V polfinalu odprte konkurence, ki ni štela za točke svetovne serije, je veslal Jakob Šavli in bil 18. V tej kategoriji je slavil Čeh Martin Buchtel, pred Rusom Andrejem Pospelovom in Japoncem Kanajo Tohrujem.

V preostalih kategorijah nismo imeli svojih predstavnikov. Med kanuisti je zmagal Čeh Tomaš Heger, pred rojakom Vitezslavom Gebasom in Slovakom Matejem Benušem, med kajakašicami je bila najhitrejša Štepanka Hilgertova, druga je bila Katerina Kudejova, tretja pa Barbora Valikova (vse Češka). Med kanuistkami je s progo najbolje opravila Novozelandka Luuka Jones, druga je bila Čehinja Katerina Havličkova, tretja pa Avstralka Rosalyn Lawrence. Med mešanimi dvojci so na zmagovalne stopničke stopili Čeha Vojtova in Mašek, Belorusa Ismailova in Tratsiak ter nizozemski dvojec Derks – Tosseram.

Eva Terčelj
Luka Božič