Jun 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

V Vichyju začetek svetovnega pokala v sprintu

admin | Pon, 10.05.2010

Vichy, 7. maja - Vichy, znano francosko termalno mestece s 30.000 prebivalci in izjemno bogato arhitekturo, gosti prvo tekmo svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah. Tekmovalna proga je postavljena na reki, ki je v zadnjih dneh narasla, tako da so imeli organizatorji kar nekaj težav zagotoviti kolikor toliko regularne pogoje za tekmovanje. 

Vodnega toka ni bilo možno povsem ustaviti, tako da je bil, za sprint na mirnih vodah nenavadno, na progi prisoten kar močan tok. Tekmovalci s tem sicer niso imeli veliko težav, so pa bili časi izredno hitri. Tudi o enakosti toka na vseh progah je kar nekaj ekip močno dvomilo. Slovenska reprezentanca je dopoldne prvega tekmovalnega dne uspešno zaključila. Dvojec Leban Lovro n Rok Kuk ter Jernej Župančič Regent so se s tretjima mestoma v svojih predtekmovalnih skupinah na 1000m uspešno uvrstili v polfinale. Napredovanje je uspelo tudi Joštu Zakrajšku, za katerega je bil to prvi start v najmočnejši mirnovodaški konkurenci, kakor tudi Špeli Ponomarenko v tekmi na 500 m.

Slednja je imela v svojem prvem letošnjem tekmovalnem nastopu na progi nekaj težav tudi z naplavljenimi vejicami. Kvalifikacije so navadno za najboljše tekmovalce bolj ogrevanje kot težka tekma, tako so prave tekme sledile šele v popoldanskem programu. Slovensko zastopstvo je bilo v drugem nastopu manj uspešno. Prva je šla v startne bloke Špela Ponomarenko. Konkurenca v skupini je bila premočna, s šestim mestom pa si je priborila nastop v B finalu. Kljub temu, da je navajena boljših uvrstitev je bila zadovoljna z dejstvom, da si je priborila nastop v B finalu in še en nastop. Ker tako zgodaj v sezoni še ni nastopala na velikih tekmovanjih ji je vsak start v močni konkurenci pomemben kot priprava na pomembnejše nastope v nadaljevanju sezone. 

Podobno sliko kot pri Špeli je bilo možno videti v drugi polfinalni skupini kajakašev na 1000 m, kjer sta nastopala  Župančič Regent in Zakrajšek. Že od samega starta nista bila v igri za prvi dve mesti, ki sta neposredno vodili v finale A. Medtem ko je Župančič v prvem delu še držal mesto za uvrstitev v B finale v drugem delu ni bil sposoben dvigniti tempa. Povsem drugače je veslal Zakrajšek, ki se je s sedmega prebil celo na peto mesto in se bo v finalu B boril za mesta od 10. do 18.

Povsem drugačen slovenski nastop smo gledali v tekmi dvojcev. Lovro Leban in Rok Kuk sta suvereno opravila s tekmeci v svoji skupini in se z zmago uvrstila v finale A. Po lanskoletnem finalu B na prvi tekmi svetovnega pokala je to njuna prva uvrstitev v A finale v absolutni konkurenci. Mlajši član dvojca je bil z nastopom navdušen: »Celo progo sva veslala izredno dobro. Šlo je izredno mehko, tako da je bilo užitek tekmovat«. Za nameček sta postavila še najboljši čas, tako da ju bodo tekmeci v finalu prav gotovo skrbno kontrolirali.

Jutri je program slovenskih nastopov naslednji: 

Župančič  Regent Jernej:   finale C 1000 m;  predtekmovanje 500 m
Zakrajšek Jošt:                  finale B 1000 m; predtekmovanje 500 m
Špela Ponomarenko:         finale B 500 m;
Lovro Leban- Rok Kuk:      finale A 1000 m;  predtekmovanje 500 m

Rezultati na:  www.vichycanoe2011.com



Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


































 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam