Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Vabljeni k branju strokovnega članka (sprint na mirnih vodah)

admin | Ned, 11.12.2016

Spodnji članek je majhen vpogled v delo Andrea Paceja (Inštitut za medicino in športno znanost pri italijanskem olimpijskem komiteju, Rim). Pace je bivši kajakaš, kajakaški trener 3 in fizik z diplomo iz hidrodinamike. V svoji karieri je sodeloval z mnogimi italijanskimi vrhunskimi kajakaši in drugimi športniki. Ker mi je v zadnjih letih dovolil vpogled v njegovo obsežno in zelo zanimivo delo na področju biomehanike zaveslaja, učinkovitosti in metod treninga, vem, da je njegovo delo še veliko širše kot pričujoči članek.

Graf-H je eden prvih njegovih 'izumov' ki sem ga posvojil v svojem trenerskem delu, zato je tokrat za nas prevedel prav ta delec svojega opusa. Graf-H jasno pokaže povezavo med štirimi parametri veslanja: hitrostjo čolna, frekvenco zaveslajev, premikom na zaveslaj in neto energijo zaveslaja. V članku prikaže kakšen Graf-H imajo vrhunski nastopi in kakšnega slabši nastopi (mimogrede: Grafi-H vrhunskih nastopov kajakašev na različnih razdaljah in celo veslaških nastopov so si zelo podobni), pokaže kakšne so tendence med nastopi najboljših kajakašev (mimogrede: vrhunski kajakaši in veslači navkljub pričakovanjem nikoli ne uporabljajo konstantne hitrosti, uporabljajo pa konstanten premik čolna in konstantno energijo zaveslaja) ter kako lahko Graf-H uporabimo za primerjavo nastopov, testov, izbiro opreme, nadzor treninga in celo ugotavljanje tehničnih napak posameznika.

Vsekakor ne najlažje branje, a če sem ga sam lahko s pridom izkoristil za izboljšanje svojega razumevanja veslanja in izboljšanje nadzora nad treningom, bo lahko članek prišel prav še marsikomu.

 

Jernej Župančič Regent

 

Andrea Pace (2016) - Diagnosis from the race: the H-Graph

 Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam