Jan 2020

Varšava gostila trenerski seminar

admin | Tor, 03.03.2009

Novo vodstvo Mednarodne Kajakaške zveze (ICF) je ponovno oživilo organizacijo trenerskih seminarjev. Po štirih letih brez tovrstnega strokovnega izobraževanja, se je v Varšavi zbralo 90 udeležencev iz 32 držav. Na seminarju so največ  časa  namenili  obema olimpijskima disciplinama kajaka - slalomu in šprintu, kakor so z novimi pravili definirali ime te mirnovodaške kategorije. Slovenija je imela na Poljskem dva predstavnika.  Dejan Testen, ki je sicer trener za divje vode, sedaj pa se preizkuša tudi v vloga trenerja na mirnih vodah, je sodeloval v skupini za šprint, medtem ko se je direktor slovenskih reprezentanc na Kajakaški zvezi Slovenije Andrej Jelenc prisostvoval pri slalomskemu delu.

Prvi dan je vodstvo ICF  namenilo predstavitvi novih usmeritev, po kateri naj bi obe olimpijski disciplini v večji meri približati medijem. Posebno pozornost želijo v prihodnosti nameniti zagotovitvi televizijskega signala s čim večjega števila tekmovanj, prenovi spletnih strani in aktivnejšemu komuniciranju z mediji. Predsednik medicinske komisije je predstavil tudi vse novosti novega pravilnika boja proti dopingu, ki ga je z začetkom leta sprejela Mednarodna antidopinška agencija (WADA) .

Drugi dan sta bili po programu disciplini 'ločeni'. Udeleženci slalomskega dela so svoj čas in razprave namenjali predvsem temam, vezanim na spremembo pravil,  programa tekmovanj,  načina ICF rangiranja v naslednjih sezonah in programu svetovnega pokala.  Trenerji so vodstvu krovne kajakaške organizacije posredovali željo, da si želijo v letu 2010 večjega števila tekmovanj, ki bi bila vključena v serijo svetovnega pokala ter organizirati tudi bolj transparenten sistem poteka svetovnega pokala. Ker naj bi po letu 2010 tudi v program svetovnih prvenstev uvrstili disciplino C-1 ženske, naj bi bila le-ta pogosteje razpisana tudi na mednarodnih tekmovanjih v letih pred tem.

Medtem ko so se slalomisti ukvarjali predvsem s sistemskimi problemi, so bile vsebine na 'šprinterskem' delu seminarja bolj strokovne.  Zanimivo predavanje je imel prof. Vladimir Issurin, ki je predstavil metodo planiranja letnega načrta po blokih. Med vidnejšimi sta bili tudi predavanji nemških trenerjev, ki sta predstavila načrtovanje vadbe in zaključnih priprav pred velikimi tekmovanji ter predstavitev uporabe sistema Digitrainer.  Madžarsko podjetje je trenerjem v svoji predstavitvi pojasnila delovanje omenjenega sistema, ki je lahko v veliko pomoč pri nadzoru treninga, za nameček pa so predstavili tudi način uporabe navigacijskega sistema GPS  pri treningu, načina biomehanične analize tehnike ter poteka treninga na osnovi kontrole srčnega utripa.

Odziv udeležencev po seminarju je bil izjemno pozitiven, zato je vodstvo ICF prejelo jasen signal, da so seminarji dobrodošli in je z njimi potemtakem smiselno nadaljevati vsako leto.  Z izvedbo in predstavljenimi vsebinami sta bila zadovoljna tudi Testen in Jelenc, ki se pridružujeta mnenju o ohranitvi 'tradicije' prirejanja tovrstnih srečanj stroke.

Eva Terčelj
Luka Božič