Okt 2019

Veter odpihnil kvalifikacije divjevodašev

admin | Sob, 01.10.2005

Sydney, 29. septembra (STA) - Prirediteljem svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju na divjih vodah v avstralskem Penrithu jo je ponoči po slovenskem času dodobra zagodel veter, ki je preprečil začetek SP in spremenil urnik tekmovanj. Močan veter na olimpijski progi v Penrithu sicer ni nič neobičajnega, saj so imeli težave z njim že olimpijski prireditelji leta 2000, ko se je vreme umirilo šele dan pred začetkom, tokrat pa ni "popustil niti za SP".

V okolici umetne proge pri Penrithu, oddaljeni uro vožnje od Sydneyja, je po nočnem deževju v četrtek začelo močno pihati in organizatorji so bili prisiljeni začetek kvalifikacij prestavljati, ob poldne pa so četrtkov program dokončno odpovedali. Nekatere izkušene reprezentance so že predčasno spoznale, da s tekmovanjem ne bo nič in predčasno zapustile objekt. Slalomska vratca na progi, ki so sicer veliko težja kot tista, ki so v uporabi po Evropi, je močan, na trenutke prav orkanski veter, dobesedno premetaval sem ter tja in v takšnih pogojih prireditelji niso bili sposobni izpeljati tekme z enakimi pogoji za tekmovalce.

"Ni bilo druge rešitve, kot da se prvi dan kvalifikacij odpove. Nihče od trenerjev seveda ni imel prav nič proti takšni odločitvi. Sam sem le predlagal, da bi v petek, ko naj bi zdaj pod streho speljali vse kvalifikacije, namesto ob 7.30, s tekmo začeli pol ure kasneje. Toda zaradi objektivnih razlogov smo vendarle morali sprejeti odločitev, po kateri bodo morali kanuisti vstati še v trdi temi ob 5. uri zjutraj," je po sestanku z vodstvom tekmovanja povedal slovenski trener Andrej Jelenc.

Jelenc je še razkril, da so časovni interval skrajšali na eno minuto, dopoldan bodo s kvalifikacijami opravili kanuisti in kajakašice, popoldan pa še kajakaši in kanuisti v dvosedu C-2. "Nas seveda najbolj zanimajo kanuisti in kajakaši, kjer si želimo, da bi vsi uspeli prebroditi kvalifikacije in se tako uvrstili med najboljših 40," je pred petkovim začetkom še dodal Jelenc.

Vremenska napoved za petek je boljša. Umiril naj bi se predvsem veter, tako da se bo svetovno prvenstvo z dnevom zamude vendarle lahko začelo.