Nov 2019

Vročica pred solkansko tekmo vztrajno raste

admin | Čet, 08.04.2010

V solkanskem kajakaškem centru se bodo prihajajoči vikend zbrali vsi najboljši slovenski kajakaši, kanuisti in kajakašice, manjkala pa ne bodo niti zveneča tuja imena. Razlog? V soboto in nedeljo bo na Soči potekal že tradicionalni Hit Slalom Challenge, ki bo štel tudi kot tekma za ICF World slalom ranking.

Za razliko od preteklih let tokrat organizatorjem, Kajak klubu Soške Elektrarne, večjih težav ne predstavljajo vremenske razmere, saj ni težav z regulacijo vodostaja. V Solkanu se torej obeta pravi kajakaški praznik, obogaten z močno mednarodno konkurenco. »Vsako leto smo imeli nekaj vrhunskih in veliko zelo dobrih tekmovalcev,« je povedal direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc in dodal, da bo letos nastopilo približno 220 tekmovalcev iz dvanajstih držav. Med njimi bodo nekdanja svetovna prvakinja Jana Dukatova, trikratna olimpijska zmagovalca Peter in Pavol Hochschorner, evropski prvak Daniele Molmenti, nekdanji svetovni prvak Stefano Cipressi in številni drugi. Manjkal pa ne bo niti aktualni svetovni prvak Peter Kauzer, ki se tekme v Solkanu že veseli: »V Solkanu sem vedno rad tekmoval, predvsem zaradi vzdušja, ki vlada ob progi. Poleg tega sem imel tam tudi prvo večjo tekmo v mladinski konkurenci. V Solkanu bo zame prvi pravi test pripravljenosti, preveril bom konkurenco, čeprav sem si največja konkurenca kar sam.« Peter Kauzer je še dodal, da bo tekma bolj trening za evropsko prvenstvo, kar je prvi manjši cilj te sezone. Glavni bo, po njegovih besedah, SLOKA 2010, vse tekme prej pa bodo služile kot trening.

Precej neučakan pred prvo pravo preizkušnjo te sezone je tudi lani najboljši slovenski kanuist Benjamin Savšek. »Dobro, da je Hit Challenge že pred izbirnimi tekmami, saj bom prav tukaj videl, kje sem. Pričakujem dobro uvrstitev, največji cilj sezone pa je svetovno prvenstvo,« je povedal Savšek, ki je med drugim izpostavil tudi to, da bo do svetovnega prvenstva nabral že toliko tekem, da bo v Tacnu ciljal na visoka mesta. Na drugi skupni tekmi bosta nastopila tudi izkušena Simon Hočevar in Dejan Kralj, ki bosta letos poskušala po najvišjih mestih posegati še v kategoriji dvojcev. Že na prvi tekmi sta nastopila dobro in zaostala le za dvojico Božič -Taljat. Sobotne kvalifikacije v Solkanu se bodo pričele ob 11. uri, nedeljska polfinala ob 13. uri, ob 17. uri pa bodo na sporedu finala, tudi v neposrednem prenosu na TV Slovenija.

Novinarsko konferenco so predstavniki Kajakaške zveze izkoristili tudi za predstavitev napredka v pripravah na svetovno prvenstvo v Tacnu. Predsednik organizacijskega odbora SLOKA 2010 Bojan Žmavc je izpostavil, da gredo priprave v pravi smeri, nekaj težav povzročajo le dobro znane težave z lastništvom okolice ob progi, zato prav veliko novosti v infrastrukturnem smislu ni mogoče pričakovati, po drugi strani pa je zelo pohvalno sodelovanje z mestom Ljubljana. »Namen je, da naredimo nekaj novega in da ne bomo ponavljali napak, ki so jih storili organizatorji prejšnjih svetovnih prvenstev,« je še povedal Žmavc in nadaljeval: »Pričakujemo veliko tujih navijačev, saj je Ljubljana blizu vsem tistim državam, katerih tekmovalci so v svetovnem vrhu.«

Čisto na koncu sta Bojan Žmavc, ki je bil tudi v vlogi podpredsednika Kajakaške zveze Slovenije, in Tomaž Mikulan, direktor prodaje pri podjetju Avtotehna VIS, podpisala sponzorsko pogodbo, ki slovenskim kajakaškim reprezentancam v prihodnjih šestih mesecih zagotavlja nemotena potovanja na tekme. Poleg tega bo Avtotehna VIS s svojim voznim parkom poskrbela tudi za uradne prevoze v času svetovnega prvenstva v Ljubljani.