Nov 2020

Vsi trije kajakaši zanesljivo v polfinale

admin | Pon, 13.09.2010

Tacen, 10. septembra (STA) - Prireditelji svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu so danes po vseh težavah z deževjem vendarle izpeljali še kvalifikacije kajakašev. Prav v tej disciplini si slovenski tabor obeta največ in Peter Kauzer, Jure Meglič in Dejan Kralj so danes tudi potrdili, da bo v nedeljskem polfinalu in finalu nanje treba računati.

Branilec naslova svetovnega prvaka iz lanskega Seu d'Urgella, Peter Kauzer, je v kvalifikacijah poskrbel za malo drame, saj so mu sodniki v prvi vožnji prisodili 50 kazenskih sekund za izpuščena vratca, tako da je bil daleč od mest, ki so vodila v nadaljevanje tekmovanja. Toda to 27-letnega Hrastničana ni zmotilo in je v drugi vožnji pokazal kakovost in kljub malce zadržani predstavi vseeno dosegel četrti čas. Za najhitrejšim, Francozom Fabienom Lefevrom, je zaostal 2,62 sekunde.

"Očitno moram na vseh velikih tekmah eno vožnjo malce 'zabluziti', da se 'zbrihtam' in normalno odveslam. Toda v prvi vožnji nisem izpustil vratc, sodniki so se zmotili. Ampak motiti se, je človeško. Vedel sem, da sploh ni težko priti med 40 polfinalistov, če normalno odveslam. Tako sem se tudi lotil druge vožnje, celo preveč rezerve sem si vzel v nekaterih vratcih, tako da sem izgubljal sekunde kot po tekočem traku. Toda kvalifikacije so mimo, zdaj se je treba zbrati za polfinale in finale. Treba bo veslati rutinirano v polfinalu in nato v finalu narediti vse za kolajno oziroma zmago. To je odvisno tudi od tega, ali se bom počutil dobro ali ne. Seveda, se bom. Te dni uživam, vidim, da je podpora s tribun, tako da bo vse dobro," je optimističen Kauzer.

Pritisk gledalcem na polnih tribunah ob Savi je v prvem nastopu kvalifikacij malce dvignil tudi Jure Meglič, ki je takrat progo končal s kar 102 kazenskima sekundama. Toda tudi njemu se je pred drugim nastopom po pogovoru s trenerjem uspelo zbrati in se zanesljivo uvrstiti v nedeljski del tekmovanja. Meglič je imel na koncu peti čas kvalifikacij, bil je 12 stotnik sekunde počasnejši od Kauzerja.

"Prva vožnja je bila res ponesrečena, tako slabe nisem naredil že nekaj let. Zato sem bil res malo v dvomih, kaj je s tem dnevom. Ampak v drugo sem šel malce previdneje, hkrati pa tako, kot bi moral. Vzel sem si kar nekaj časa za kakšna vratca, toda na koncu je bil čas kar dober, zato sem zadovoljen, da sem se uvrstil na nedeljsko tekmo," je dejal Meglič.

Zanesljivo pa se je v nedeljski polfinale prebil tudi izkušeni Dejan Kralj, ki si je za razliko od svojih dveh reprezentančnih kolegov že po prvi vožnji priveslal nadaljnje tekmovanje, v drugi pa je svoj izid še izboljšal in pristal na 16. mestu.

"Zelo sem vesel, da sem že s prvo vožnjo prišel v polfinale. V drugi sem skušal še popraviti kakšno malenkost, kakšna pa je bila tudi malce slabša kot v prvi. Toda dobil sem občutek, kako bo tekmovati v nedeljo. Upam, da bo šlo vedno bolje, saj bo treba za finale veslati zelo, zelo hitro," pa je povedal Kralj, ki tako kot druga dva kolega iz slovenskega tabora verjame, da se da veslati vsaj tako hitro (če ne hitreje), kot je danes veslal najhitrejši Lefevre.

Hkrati pa je slovenska trojka še enkrat več napovedala tudi resno kandidaturo za kolajno v nedeljski ekipni tekmi, saj so bili prav Slovenci edini s tremi čolni med prvo šestnajsterico.

V soboto bodo na sporedu polfinali in finali kanuističnih dvojcev in kajakašic. V C-2 bodo tako v posamični kot ekipni konkurenci Slovenijo zastopali Luka Božič in Sašo Taljat, Dejan Kralj in Simon Hočevar ter Luka Slapšak in Urban Jarc, v ženskem kajaku pa bo v posamični konkurenci nastopila Nina Mozetič, v ekipni pa ob njej še Urša Kragelj in Eva Terčelj.

Eva Terčelj
Luka Božič