Sep 2020

Z močjo tigra in lahkotnostjo lastovke - dvojna sl

admin | Sob, 31.10.2009

Ljubljana – Očitno sta slovenska divjevodaša Nejc Žnidarčič in Jošt Zakrajšek, ki sta na odlično nastopila tudi na četrti tekmi svetovnega pokala v spustu (šprint), za tekmece nerešljiva enigma. Primorec Žnidarčič še naprej potrjuje svojo superiornost, saj je vnovič zmagal, prav nič pa ni za njim zaostajal niti svetlolasi Bunka, ki je pri kanuistih prav tako pokoril vse konkurente. Toda fanta nista dolgo počivala, saj sta že popoldan pridno treniral na območju, ki ga domačini zaradi lege imenujejo tudi srce Tasmanije.

A dan se za slovenska tekmovalca ni začel prav obetavno; že pred odhodom na tekmo je imela ekipa nenačrtovano jutranje ogrevanje, saj so opazili, da imajo predrto zadnjo gumo. Fantje se nismo pustili vreči iz tira. V  rekordnih 10 minutah so zamenjali gumo in krenili na pot. Star slovenski pregovor pravi: »Slab začetek - dober konec? Tokrat je bil začetek že morda nekoliko majav, a konec je bil naravnost odličen!

Za Nejca Žnidarčiča se zdi, kot bi zmagoval kot po tekočem traku in brez večjih naporov. Na prvi pogled je že morda tako, a nihče razen Nejca samega in njegovih najbližjih pravzaprav ne ve, koliko truda, časa in energije je šlo v priprave, ki botrujejo odlični formi Gnide, kot kličejo Novogoričana. »Zunanji opazovalec bi lahko pomislil, da je vse preprosto, konec koncev vsako tekmo končam na stopničkah - tokrat spet na najvišji. Toda vse ni tako, kot se zdi, saj sem se moral še kako potruditi za novo zmago,« je po četrti tekmi in drugi v njegovi paradni disciplini razložil Žnidarčič in pojasnil, kako je bilo na progi: »Reka Brady's, ki je sicer zelo divja in kratka, mi je zelo ležala, tako da sem že v prvem teku pokazal, kdo bo danes najboljši. Prva vožnja je bila zelo dobra, saj sem 40 sekund dolgo progo preveslal nekaj manj kot sekundo pred drugouvrščenim (0,70 sekunde, op. a.) ter dobro sekundo in pol pred tretjeuvrščenim. Pred drugim štartom sem presegel še samega sebe in zelo prepričljivo zmagal, kar sekundo in 70 stotink pred svojim prvim zasledovalcem ter kar 3.80 sekunde pred tretjim. To je za tako kratko tekmo ogromna prednost, saj so mi tekmovalci in trenerji po tekmi vsi, eden za drugim laskali s komplimenti o moji odlični vožnji.«

S še tretjo zmago je tako Nejc tudi izpolnil zadani cilj – zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala. »Načrt sem izpolnil, kar je najlepše dve tekmi pred koncem svetovnega pokala. Predčasno sem postal že skupni zmagovalec (3 zmage in eno drugo mesto, op. a.) na kar sem zelo ponosen. Še noben kajakaš ni zmagal ali osvojil kolajno v skupnem seštevku svetovnega pokala in neizmerno sem vesel, da sem prvi dosegel ta cilj. Naslednji izziv bo priti do kolajne na ponedeljkovi klasični tekmi, ki bo predvidoma dolga kar 25 minut. To bo zame kar velik zalogaj, saj nisem vajen tako dolgih tekem, vseeno pa ostajam pozitiven, saj je forma zelo dobra in mislim, da lahko tudi na naslednjih dveh tekmah posežem po medaljah,« je svoje nadaljnje načrte razkril simpatični Primorec, ki je letos neverjetno dobro pripravljen in motiviran že celotno sezono.

Od zadovoljstva pa je žarel tudi Jošt Zakrajšek, ki je tokrat stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, dogajanje pa opisal s frazo, ki so mu jo vcepili v glavo na Fakulteti za šport: »Z močjo tigra in lahkotnostjo lastovke!« Tudi Jošt komaj verjame, kako izven konkurence sta skupaj z Gnido za ostale tekmece, hkrati pa je to zanj posebno zadoščenje, potem ko si letos na izbirnih tekmah ni izboril mesta v slalomski reprezentanci. »V bistvu je čisto vseeno, če tekmujem v šprintu ali klasičnemu spustu. Važno je, da je divje, pa naj bo kakorkoli že ali pa kjerkoli že. Na tej progi sem se počutil domače, zato je bilo moje zaupanje do sebe in opreme neomajano, saj sem ravno na takih rekah do sedaj dosegal najboljše rezultate. Res sem užival, ko sem jezdil preko valov. Pa še vreme je bilo 'ta pravo' – sonce,« je vodoma povedal izjemno zadovoljen Zakrajšek in hitel pripovedovati naprej: »Jutro je poskrbelo tudi za zadostno mero adrenalina. Tik pred odhodom na progo smo videli,

Eva Terčelj
Luka Božič