Maj 2019

Za Belorusijo in Nemčijo po dva naslova v kajaku i

admin | Sob, 23.08.2008

Peking, 22. avgusta (STA/AFP/AP) - V več disciplinah kajaka in kanuja na mirnih vodah so od danes znana nova imena olimpijskih odličij v Pekingu, in sicer v enojcih, dvojcih in četvercih. Dveh olimpijskih naslovov v Pekingu so se veselili v beloruski in nemški reprezentanci, po eno zlato odličje pa imajo tudi Madžari in Britanci.

Tako je danes v Pekingu nemški ženski četverec v kajaku na mirnih vodah postal zmagovalec tekme na 500 metrov. Fanny Fischer, Nicole Reinhardt, Katrin Wagner-Augustin, Conny Wassmuth so v zadnjih metrih premagale Madžarke, tretje mesto pa so osvojile Avstralke. Za Madžarske so veslale Katalin Kovacs, Gabriella Timea Szabo, Danuta Kozak in Nataša Janić, medtem ko so se za Avstralijo borile Lisa Oldenhof, Hannah Davis, Chantal Meek in Lyndsie Fogarty.

Pri moških so odločitve v kanuju padle v enojcu in dvojcu. Madžarski kanuist na mirnih vodah Attila Sandor Vajda je na igrah v Pekingu postal olimpijski prvak na 1000-metrski razdalji. Za Madžarom, ki je bil svojega uspeha izjemno vesel, tudi za to, ker je to bilo prvo odličje za Madžarsko v tej disciplini, sta zaostala branilec olimpijskega naslova iz Aten, Španec David Cal, ki je osvojil srebrno in bil ob tem nekoliko razočaran, in Kanadčan Thomas Hall, ki je dobil bronasto olimpijsko odličje.

Olimpijskega zlata se veselijo tudi v beloruski reprezentanci, in sicer sta brata Andrej in Aleksander Bahdanovič postala olimpijska prvaka v kanuju dvojcu v disciplini na 1000 metrov. Drugo mesto sta zasedla Nemca Christian Gille in Thomazs Wylenzek, bronasto odličje pa je pripadlo Madžarski. Državi sta ga priveslala Gyorgy Kozmann in Tamas Kiss.

Wylenzeka na podelitvi odličij ni bilo, saj se je po koncu tekme onesvestil. Trenutno ga zaradi dehidracije zdravijo v bolnišnici, njegovo zdravstveno stanje pa je stabilno.

Med kajakaši pa so znana nova imena olimpijskih odličij v enojcu, dvojcu in četvercu. Britanski kanuist na mirnih vodah Tim Brabants si okrog vratu nadel zlato kolajno po zmagi 1000 metrski razdalji, medtem ko sta bila druga in tretja Norvežan Eirik Veraas Larsen in Avstralec Ken Wallace.

"To je neverjetno. Tekma je potekala povsem po načrtu," je dejal Britanec Brabants, ki se je po osmih letih vrnil na olimpijski zmagovalni oder. Namreč, na najvišji stopnički je za 1000-metrsko razdaljo stal na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju, medtem ko je bil pred štirimi leti na igrah v Atenah šele peti. Brabants, čigar uspeh je spremljal tudi britanski premier Gordon Brown, se je obenem za olimpijski uspeh zahvalil tudi trenerju Ericu Farrellu, s katerim sodelujeta že 15 let.

V dvojcu na taisti razdalji pa je zmagala Nemčija po zaslugi Martina Hollsteina in Andreasa Ihleja. Srebro sta si priborila Danca Kim Wraae Knudsen in Rene Holten Poulsen, z bronasto kolajno pa se je okitil italijanski dvojec Andrea Facchin in Antonio Scaduto.

Na olimpijski preizkušnji v disciplini četvercu na mirnih vodah pa je bila najhitrejša beloruska posadka v postavi Raman Pjatrušenka, Aleksej Abalmasav, Artur Litvinčuk in Vadim Maknev. Srebrno medaljo so si priborili Slovaki Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlcek in Juraj Tarr, medtem ko ima bronasto olimpijsko odličje nemški četverec v postavi Lutz Altepost, Norman Bröckl, Torsten Eckbrett in Björn Goldschmidt.

Več informacij: