Sep 2019

Za konec 8. mesto Mozetičeve in 9. mesto Savška

admin | Ned, 12.07.2009

Augsburg – Zadnji dan preizkušenj slalomistov na divjih vodah na letošnji zadnji tekmi za svetovni pokal je minil v znamenju kanuistov in kajakašic. Slovenija je imela na štartu polfinalnih voženj tri tekmovalce in eno tekmovalko, od tega sta se do finala prebila Nina Mozetič in Benjamin Savšek, tam pa zasedla 8. in 9. mesto.

Nini Mozetič je danes uspelo nekaj, kar bi ji moralo, glede na pripravljenost in vložen trud, že zdavnaj – izborila si je nastop v finalu. Toda pred tem je slovenskim navijačem, ki so med grizenjem nohtov čakali, katerih deset bo nastopilo v finalu, predvsem pa, če bo med njimi tudi simpatična Primorka, kar nekajkrat skoraj zastalo srce. V zgornjem delu Nini nikakor ni steklo, voda jo je vztrajno ustavljala, ko je storila še dotik, se je zdelo, da je zanjo vsega konec. »Voda se je zabijala vame v protitočnih vratih in nikamor nisem mogla, bilo je, kot bi veslala v prazno. Naravnost zlomila sem se po progi navzdol. Nekje na sredini sem se hotela kar ustaviti, odpeti krovnico in izstopiti iz čolna,« je rdeča od besa pripovedovala Mozetičeva potem, ko je prispela v cilj. Toda Eiskanal je proga, ki dela težave tudi največjim mojstrom brzic, zato ne čudi, da so začele tekmice odpadati kot gumbi na pretesnih hlačah in Nina Mozetič je na koncu v finale napredovala z 9. mesta. V finalu pa se je odvill že videni posnetek s polfinala. Mozetičeva je imela skoraj identične težave, bila posledično zelo počasna, ko so ji k času prišteli še dve kazenski sekundi, pa je to zadostovalo za 8. mesto.

»Saj sem šla še slabše kot v polfinalu, pa sem mislila, da ne morem sploh več iti tako slabo,« je bentila med sprejemanjem čestitk Nina, ki so jo sodniki hitro poklicali vstran in jo odpeljali na dopinško kontrolo. Zmagala je Slovakinja Jana Dukatova, pred Čehinjo Stepanko Hilgertovo in Nemko Jennifer Bongardt.

Nasploh pa je bilo zadnji dan v Augsburgu, kjer se na vsakem koraku z gromozanskih plakatov smeji olimpijski prvak v kajaku Alexander Grimm, vzdušje v slovenskem taboru prešerno. Med preoblačenjem v šotoru za ekipe so se kanuisti Dejan Stevanovič, Simon Hočevar in Benjamin Savšek šalili in pogovarjali, pred štartom dvajseterice najboljših pa ni bilo pri njih začutiti nikakršne napetosti.

Od trojice kanuistov, ki je danes zastopala Slovenijo, je s polfinalom najbolje opravil mladi Benjamin Savšek, ki je v letošnji sezoni ne le opozoril nase, temveč postal že skoraj stalnica v finalu desetih najboljših. Šesto mesto je zadostovalo, da je Ljubljančan napredoval v finale, tam pa pristal na 9. mestu. To je za Benija še tretji finale letos na tekmah najvišjega ranga – prvega si je priboril na EP v Nottinghamu, preostala dva na tekmah svetovnega pokala. Dejan Stevanovič s šestimi kazenskimi sekundami ni zmogel višje od 15. mesta, Simon Hočevar pa je zaradi 50 kazenskih sekund zadnjo tekmo svetovnega pokala letos sklenil na 20. mestu.

»Škoda, ker 'fura' niti ni bila tako slaba. Ampak šest kazenskih sekund je čisto preveč, da bi lahko prišel v finale. Morda bi mi še uspelo, zelo na tesno, če bi storil zgolj en dotik, tako pa ni bilo 'šans',« ni bil razočaran Dejan Stevanovič, ki ni počakal niti na končne odločitve, temveč se je takoj odpravil domov. Pogledal je na uro, skomignil z rameni in dejal: »Sicer ne bom videl finala, bom pa zato čez šest uric že lepo doma.«

Savšek je v finalu štartal na polno, toda napake so se začele vrstiti ena za drugo in do konca proge je Beni nanizal tri dotike. Seveda je iz čolna splezal razočaran, saj si je želel ponoviti hitro in natančno vožnjo iz polfinala, a se je, žal, pripetilo ravno obratno: »Prvo napako sem storil že na začetku, takoj v prvih vratih, kar sem moral nato popravljati in začel veslati na silo... potem je šlo vse skupaj samo še navzdol. Želel sem narediti še korak naprej, a se mi je vse podrlo. Sezona je izpadla krasno, nad vsemi pričakovanji, si pa želim, da bi lahko že v naslednji naredil še dodaten kvalitativni preskok in posegel še višje.« Z genijalno vožnjo je zmagal Francoz Tony Estanguet, drugo in tretje mesto pa