Nov 2020

Za konec tacenskega SP peto in 16. mesto

admin | Pon, 13.09.2010

Tacen, 12. septembra (STA) - Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah se je končalo z ekipnima preizkušnjama kajakašev in kanuistov. Na žalost slovenskih ljubiteljev tega športa na podelitvi poslednjih kompletov odličij ni bilo slovenskih predstavnikov. Kanuisti so tekmovanje končali na petem, kajakaši pa na 16. mestu.

Kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Jure Lenarčič so svoje delo opravili dobro, ob koncu pa si privoščili dotik, brez katerega bi se veselili brona. Toda na koncu so morali v roke seči zmagovalcem Slovakom, srebrnim Nemcem (ti dve ekipi sta bili razred zase, saj sta prvi mesti osvojili zelo zanesljivo) in bronastim Čehom.

"Zdelo se nam je, da smo veslali tekoče, v cilju smo bili zadovoljni s pokazanim. Toda drugi so bili očitno spet močnejši. Malo smo razočarani, saj v naši vožnji ni bilo večjih napak, toda na koncu smo spet ostali brez vsega," je dejal Savšek.

Poseben pečat pa je dobila preizkušnja kajakašev. Ko so Jure Meglič, Peter Kauzer in Dejan Kralj prečkali ciljno črto, so se polne tribune tacenskega kajakaškega centra veselile prvega mesta. Slovenska trojka je - kot se je izkazalo - imela tudi na koncu najboljši čas med vsemi. Toda nekaj trenutkov po veselju je prišel čas za žalost, saj so sodniki Kralju v 14. vratcih dosodili 50 kazenskih sekund.

Kralj je zatrjeval, da te napake zagotovo ni storil, slovenski tabor pa je vložil protest. Po več kot polurnem zasedanju je dokončno obveljala sodniška, tako da so slovenski kajakaši namesto zlata dobili le 16. mesto. "Vem, kaj sem odveslal. Imel sem lepo linijo, želel sem še malo 'stisniti', saj nisem imel hitrosti. Toda na koncu koncev menim, da bi mi morali stati na najvišji stopnički," je dejal Kralj. Na koncu so se zmage veselili Nemci pred Francozi in Italijani.

Sicer pa so zadnji dan zaznamovale posamične tekme kajakašev, kanuistov in kanuistk. Med kajakaši se je brona veselil Jure Meglič, zmagal je Italijan Daniele Molmenti pred Čehom Vavrinecom Hradilekom. Peter Kauzer je bil deveti. Pri kanuistih pa je zlato osvojil Francoz Tony Estanguet pred Slovakom Michalom Martikanom in Špancem Jordijem Domenjom. Benjamin Savšek je na koncu pristal na sedmem, debitant na članskih SP Jure Lenarčič pa na devetem mestu.

V ženskem kanuju je zmagala Slovakinja Jana Dukatova pred Avstralkama Leanne Guinea in Jessico Fox. Edina slovenska predstavnica Eva Terčelj je bila 13.

Eva Terčelj
Luka Božič