Sep 2019

Za slalomsko tekmo v Solkanu pripravljenih več sce

admin | Čet, 02.04.2009

Ljubljana – Deževje in otoplitev sta precej ponagajala prirediteljem mednarodne tekme za slalomiste na divjih vodah, ki jo bo konec tedna gostil Solkan. Ker so vodostaji rek močno narasli, je obstajala celo bojazen, da bo treba mednarodno tekmo, ki šteje tudi za ICF ranking, odpovedati.
Da pa bi organizatorji zagotovili nemoten potek prve evropske in tretje tekme ICF v sezoni (prva je bila v Novi Zelandiji, druga pa v Avstraliji), so za vsak slučaj pripravili več različnih scenarijev – eden izmed njih je predvidel celo selitev tekme v Tacen, a ker je v soboto tam tekma svetovnega pokala v raftingu, iz tega ni bilo nič.

Na srečo je reka Soča čez noč toliko upadla, da obstaja precejšnja verjetnost, da bodo organizatorji tekmo izpeljali, kot je bilo načrtovano, dokončna odločitev pa bo znana v petek.

»Seveda bom moral na tekmi najprej podkupiti sodnike, če bom želel zmagati,« se je pošalil najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer, ki ima zadnje čase precej smole s sodniki in kazenskimi pribitki. »Sezona se je zame dobro začela in upam, da bo šlo tako naprej oziroma še navzgor. Solkana se veselim tudi, ker bom prvič po olimpijskih igrah videl nekatere tuje tekmovalce, s katerimi smo dobri prijatelji,« je še povedal Hrastničan, ki je takoj po tiskovni konferenci odhitel domov, saj je ravno sredi selitve.

Dobre volje je bil tudi kanuist Jošt Zakrajšek. »Kar povejte ostalim, da so na voljo mesta od dve navzdol, prvo je namreč že zasedeno zame,« se je zasmejal Bunka, ki bo letos nastopal tako v spustu kot tudi slalomu na divjih vodah. »Veselim se solkanske tekme, ker bo na njej močna konkurenca - potem 'rata' šele zares zanimivo,« je še dodal Zakrajšek, ki je zares vsestranski športnik, saj je minuli vikend na košarkarskem turnirju v Trzinu s svojo ekipo klonil šele v finalu.

Na tekmo je prijavljenih okoli 200 tekmovalcev iz desetih držav, med najbolj prepoznavnimi imeni iz tujine so med kajakaši zagotovo olimpijski prvak, Nemec Alexander Grimm, Italijan Daniele Molmenti, Švicar Kurt Michael, pri kanuistih pa Slovak Matej Benuš, Grk Christos Tsakmakis, Nemca Jan Benzien in Nico Bettge... Seveda pa med favorite spadajo tudi vsi slovenski tekmovalci.

Kot enega izmed vrhuncev pa prireditelji v Solkanu napovedujejo tudi spektakularno nočno tekmo v krosu s politelenskimi čolni, ki bo potekala ob spremljavi DJ-ev zasedbe Vibe department. »Seveda bom nastopil tudi na tej tekmi. Na obeh bom. Vesel sem, vsi smo, ker je veliko vode, ker je takrat še večji užitek veslati. Tekma je izjemno atraktivna, ker je na progi naenkrat več tekmovalcev, pride tudi do kontakta. Tekmuje se na izpadanje, kar vse skupaj še dodatno popestri, marsikaj pa je odvisnega tudi od strategije, ki jo ubereš,« je pojasnil Dejan Kralj, ki običajno ne zamudi nobene tovrstne tekme.