Maj 2019

Začetek EP za mladince in mlajše člane v Nizkih Ta

admin | Čet, 23.07.2009

Liptovsky Mikulaš – Komaj se je dobro zaključilo mladinsko svetovno prvenstvo v spustu, kjer je Slovenija povsem pokorila konkurenco, že je pred vrati evropsko prvenstvo za mladince in U-23, ki ga gosti Slovaška.

Precejšnji del mladinske odprave je še pretekli teden nastopal na mladinskem svetovnem prvenstvu  v spustu, kjer so se slovenski upi ovenčali s kar devetimi odličji, vendar pa so na slalomski progi, kjer je nešteto treningov opravil tudi dvakratni olimpijski prvak in ponos mesta Michal Martikan, naredili kar nekaj treningov, zato je strah pred nepoznavanjem  terena povsem odveč. Glavni trener mladinske reprezentance Matej Trampuž se je sicer šalil, da so imeli na prvih treningih še nekaj težav s »spustaškimi« zavesljaji, a da so to že odpravili.

Nekaj dni dlje so na prizorišču člani ekipe do 23 let, ki podobno kot mladinci in mladinke ciljajo na visoke uvrstitve. Kanuist Benjamin Savšek, kajakašica Urša Kragelj in dvojec Luka Božič – Sašo Taljat na Slovaškem namreč branijo srebro, ki so ga osvojili na lanskoletnem evropskem prvenstvu mlajših članov v Solkanu.

»Imamo odlični ekipi tako pri mladincih kot pri mlajših članih, zato visoki cilji niso neupravičeni. Možnosti za kolajno imajo mnogi. Eva Terčelj je aktualna svetovna prvakinja v slalomu in spustu, Blaž Cof je v Švici osvojil štiri kolajne, Kragljeva, Savšek in dvojec Taljat-Božič branijo kolajne iz Solkana … Kandidatov je res veliko. Zanimivo bo spremljati tudi, kako se bo v članski konkurenci znašel Martin Albreht, ki je na lanskem svetovnem mladinskem prvenstvu osvojil srebro. Vendar pa je treba poudariti, da je konkurenca zelo močna, zato dobre uvrstitve niso samoumevne,« pred prvenstvom pravi direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, ki je tukaj sicer v vlogi delegata evropske kajakaške zveze.

Da je konkurenca res močna pove že pogled na štartno listo, kjer so med drugim zbrani kanuisti Christos Tsakmakis, Matej Benuš, Ander Elosegui, Denis Gagaut Chanut, nekdanji članski svetovni prvak - kajakaš Sebastien Combot, Čeh Vavrinec Hradilek, kajakašica Corinna Kuhnle ter drugi, ki so v preteklih sezonah dosegali odmevne rezultate tudi v članski konkurenci.

Tekmovalni del bo zaradi dvojnega programa izjemno naporen. V četrtek bodo na sporedu kvalifikacije mladincev v vseh štirih kategorijah, nato pozno popoldan (17.30) še kvalifikacije moštvenih voženj mladinskih ekip, v petek enak program čaka še mlajše člane. V soboto se bodo v polfinalih in finalih pomerili mladinci ter mladinke, ob pol petih popoldne bodo na vrsti finala moštvenih voženj v vseh kategorijah tako za mladince kot mlajše člane, v nedeljo pa bodo s polfinali in finali prvenstvo sklenili mlajši člani ter članice.