Sep 2019

Zadnji dan še dva finalna nastopa

admin | Pon, 10.05.2010

Vichy, 9. maja - Lovro Leban in Rok Kuk sta si po presenetljivi uvrstitvi na zmagovalni oder na tekmi  na 1000 m  tudi na 500 m priveslala finale A. V A finalu je veslala tudi Špela ponomarenko na najkrajši razdalji.

Po presenetljivi uvrstitvi posadke Lovro Leban Rok Kuk na zmagovalni oder na najdaljši olimpijski razdalji v sprintu na mirnih vodah je bila tudi tretji dan pozornost namenjena njunemu nastopu. Tokrat finalnemu na 500 m. Še pred njunim nastopom pa so bila v programu vsa predtekmovanja na najkrajši razdalji. Od lani tudi uvrščeni v olimpijski program, tako za moške kot za ženske. Špela Ponomarenko je upravičeno od tekme na 200 m pričakovala več kot dan prej na daljši razdalji. Z uvrstitvama na 3. mesto tako v kvalifikacijah kot v polfinalu si je zagotovila nastop v A finalu.  Na start pa je šel tudi Nejc Žnidarčič. Suvereno je nastopil v kvalifikacijah, potem pa v polfinalu veslal več kot sekundo počasneje. Slabši nastop v polfinalu je pomenil uvrstitev v C finale, kjer pa si je z zmago zagotovil končno 19.mesto. Na 200 m sta nastopala tudi Leban in Kuk, vendar brez večjih možnosti za dober rezultat. Dober nastop je uspel na 500 m tudi Jerneju Župančič Regentu, ki je nastopil v B finalu  na 500 m. S šestim  mestom in končnim petnajstim  je dosegel eno svojih boljših uvrstitev na tej razdalji.

Osem nastopov v treh dneh pred finalnim na 500 m je pri Lovrotu in Roku pustil posledice. Močno utrujena sta se uspela zbrat za finalni nastop, ki je bil tehnično dober, za med najboljše pa je manjkalo moči. Kljub temu sta bila s sedmim mestom več kot zadovoljna. Pred odhodom v Vichy je bila uvrstitev v finale A le tiha želja, domov pa se vračata z dvemi nastopi v A finalu in prvo kolajno na tekmi svetovnega pokala.

Kolajne pa je na tekmah svetovnega pokala, že osvajala Špela Ponomarenko, ki je nastopila kot zadnja. Sezona svetovnega pokala se je letos začela nekoliko prej, zato prave hitrosti pri Špeli še ni.  Z uvrstitvijo v A finale pa je potrdila, da še vedno sodi med najboljše na 200 m. Njen nastop v finalu je bil, kljub nekaj težav z vejo na progi takoj po startu dober, uvrstitev na šesto pa tudi najboljši rezultat zadnjega dne.

Organizacija tekmovanja v Vichyju je bila na visokem nivoju, ves trud pa so v senco postavile razprave o primernosti prizorišča za organizacijo svetovnega prvenstva prihodnje leto.  Ena najboljši svetovnih kajakašic zadnjega desetletja in pol, Josefa Idem je zbrala vrsto podpisov tekmovalcev, ki se zavzemajo za prestavitev prvenstva na drugo prizorišče. Proga v Vichyju je napreč postavljena na reki, ki je v dneh pred tekmo narasla, kar je pomenilo, da je voda na progah tekla. S tokom pa je priplavalo tudi precej vejevja. Tehnične službe so bile pri čiščenju sicer kar uspešne, vendar se je občasno na rogi še vedno znašlo nekaj vej.  Avgusta, ko bo na sporedu prvenstvo naj težav s tokom ne bi bilo, so pa pristojni z mednarodne zveze obljubili, da bodo predvideli rezervni scenarij.

Andrej Jelenc