Maj 2020

Zakrajšek in Žnidarčič potujeta v Tasmanijo

admin | Čet, 15.10.2009

Ljubljana - Serija tekem svetovnega pokala v spustu je v sezoni 2009 osredotočena v obdobje slabih treh tednov na Tasmaniji. V deželi "tam spodaj" bosta slovenske barve med 24. oktobrom in 7. novembrom branila Nejc Žnidarčič v kategoriji K-1 in Jošt Zakrajšek v kategoriji C-1.

Mednarodna kajakaška zveza je serijo tekem svetovnega pokala v celoti prestavila na južno poloblo, saj imajo reke v tem času veliko vode, poleg tega pa želi ICF s tem popularizirati ta šport tudi na drugih celinah. Celotna serija svetovnega pokala v spustu je tako tretjič v zgodovini v celoti izpeljana izven Evrope. Pred tem so enako tekmovanje gostili na Novi Zelandiji in v ZDA.

Slovenska tekmovalca Žnidarčič in Zakrajšek pred odhodom v Avstralijo ne skrivata visokih ciljev, saj sta v tej sezoni že blestela. Žnidarčič je v začetku sezone osvojil naslov evropskega prvaka, kar ga uvršča v sam vrh spustaškega športa, Zakrajšek pa je na EP prav tako osvojil kolajno.

Skupno bo na sporedu šest tekem, sprint in dve klasiki na različnih odsekih reke Mersey, Brady's bo gostil sprint, Meander klasiko in Cataract Gorge še zadnji sprint. Za končni seštevek štejejo štiri najboljše uvrstitve, medtem ko se najslabši dve brišeta.

"Forma je precej podobna, kot takrat, ko sem postal evropski prvak. Predvsem v spustu računam na tri zmage, ob eni dobri klasiki lahko upam na skupno zmago. Vsekakor ciljam vsaj na stopničke," je pred odhodom na Tasmanijo povedal Nejc Žnidarčič, ki se bo skupaj z Zakrajškom "tam spodaj" priključil bratoma Schmidt iz Avstrije. "Srečo imamo, da veliko treniramo skupaj. Avstrijska kolega sta namreč že na prizorišču, zato nama bo z Joštom toliko lažje najti idealno smer pri spustih, saj nama jo bo zaupal trener Gerhard Schmidt. Brata sta tam že 15 dni in prepričan sem, da bova midva vsaj 90 odstotno progo spoznala že predčasno," je še povedal Žnidarčič.

Zakrajšek se po besedah prisotnih na novinarski konferenci v hali Tivoli "podaja nekoliko v neznano". "Iz neznanega bomo naredili znano," je uvodoma dejal Zakrajšek, ki se iz slaloma seli v spust, prav tako pa bo slalom v prihodnje zamenjal za mirnovodaški kajak. "Tekem se že veselim, to bo zame velik izziv. Poleti sem dobro treniral, malo maratona, malo spusta, malo mirne vode. Na Tasmaniji bom šel na polno, potem bomo pa videli," je nadaljeval Zakrajšek, ki se mu letos ni uspelo uvrstiti v slalomsko reprezentanco, zato se je raje posvetil drugim disciplinam.

"Celo poletje sem imel čas preizkušat različne stvari in zdaj vem, da bo slalom poslej le še dopolnitev spustu in mirni vodi. Sicer bom na mirni vodi iz kanuja sedel v kajak, tako da bom potreboval precej pomoči pri tehniki, ampak mislim, da večjih težav ne bo," je še povedal Zakrajšek.

Oba reprezentanta bosta na Tasmanijo odpotovala v petek, tja pa prispela v nedeljo. Prva tekma bo na sporedu prihodnji petek, 24. oktobra, zadnja pa 7. novembra.

Eva Terčelj
Luka Božič