Okt 2019

Žan Jakše, Vid Kuder Marušič in Martin Srabotnik srebrni v Bratislavi

admin | Ned, 23.07.2017

Kajakaši Martin Srabotnik, Žan Jakše in Vid Kuder Marušič so zadnji dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Bratislavi poskrbeli za novo kolajno slovenskega kajakaštva. V konkurenci do 23 let so zaostali le za Nemci in se veselili srebrne kolajne. Kanuistke do 23 let in kajakaši v mladinski konkurenci so bili peti.

Zadnji dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane so bile na sporedu le ekipne tekme, ki so slovenski tabor razveselile z drugim mestom ekipe kajakašev do 23 let ter petima mestoma kanuistk in kajakašev v mladinski konkurenci.

Vid Kuder Marušič, Žan Jakše in Martin Srabotnik so s progo v Bratislavi opravili dobro, tako kot vselej so veslali zelo hitro, na koncu so le obžalovali dva dotika, saj bi z le enim manj lahko slavili naslov ekipnih svetovnih prvakov do 23 let. Na koncu so s štirimi kazenskimi sekundami za ekipo Nemčije, ki je osvojila naslov prvakov, zaostali za 83 stotink sekunde. Francozi so bili tretji.

»Sama vožnja je bila zelo dobra, škoda teh dveh dotikov. Na koncu smo zadovoljni s prikazanim v ekipnih vožnjah. Zmeraj smo bili ena izmed najhitrejših ekip na prvenstvih, ampak so se nam dogajale manjše napake, tako da smo potem po navadi končali na petem, šestem mestu. Letos se nam je poklopilo,« je povedal Vid Kuder Marušič.

Zadovoljen je bil tudi Žan Jakše: »Vožnja je bila zelo dobra, škoda dveh kazenskih sekund. Malo nam je zmanjkalo do zmage, ampak vseeno je veselje, ko dobiš kolajno. Postavitev proge je bila kar zahtevna. Še posebej v zgornjem delu se jo je bilo treba lotiti zelo dobro, pa tudi voda ni enostavna.«

Celjan Martin Srabotnik pa se je že obrnil k avgustovskemu evropskemu prvenstvu za mladince in mlajše člane, ki ga bo gostila Nemčija: »Mislim, da je bilo dobro. Škoda za dotike. Malo smo imeli tudi smole s sodniškimi odločitvami, ampak mislim, da nam je šlo dobro. Počutili smo se dobro, vedno smo hitri, zdaj nam je uspelo. Upam, da bo tudi na evropskem tako.«

Kanuistke Nina Bizjak, Alja Kozorog in Lea Novak so imele nekaj težav v zgornjem delu proge, a so jih uspešno rešile in na koncu s štirimi kazenskimi sekundami, dodanimi k njihovemu končnemu času, zasedle peto mesto. Zmagale so prve favoritinje – Britanke Mallory Franklin, Kimberley Woods in Eilidh Gibson – pred Čehinjami in Špankami.

Prav tako peto mesto so osvojili tudi Tine Kancler, Lan Tominc in David Rozman v mladinski konkurenci kajakašev. V preizkušnji, kjer niti ena ekipa ni uspela proge preveslati brez dotikov, so imeli dva dotika, za bronasto kolajno pa so zaostali za dobre štiri sekunde. Zmagali so Nemci, pred Španci in Čehi.

V konkurenci mladink so veslale kajakašice Lea Novak, Eva Alina Hočevar in Eva Jeklin. Slovenska trojka je imela nekaj težav v drugem delu proge, po tem ko je zgornji del proge opravila brez večjih težav, pa je zaradi zgrešene linije in izpuščenih vrat Eva Jeklin morala veslati proti močnemu toku, da je vrata preveslala na pravilen način, kar je pomenilo izgubo dragocenega časa. Mlade kajakašice so bile na koncu osme. Zmagale so Nemke, pred Francozinjami in Slovakinjami.

Ob koncu tekmovalnega programa so se na progo podali še kanuisti. Najprej so veslali mlajši člani, za njimi pa še mladinci. Žiga Taljat, Jakob Jeklin in Klemen Vidmar so z osmimi kazenskimi sekundami v konkurenci do 23 let zasedli končno deveto mesto. Naslova ekipnih svetovnih prvakov so se veselili kanuisti Češke, drugi so bili predstavniki Velike Britanije, tretji pa Francozi.

Več težav so imeli mladinci, ki so v cilj priveslali s 54 kazenskimi sekundami, kar je zadostovalo za končno sedmo mesto. Zlate kolajne so se veselili kanuisti Češke, drugi so bili Španci, tretji pa Francozi.

Avgusta mladince in mlajše člane čaka še evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki bo v nemškem Hohenlimburgu.

REZULTATI: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/bratislava-2017/rankings-results