Sep 2019

Zmaga Petra Kauzerja na tekmi svetovnega pokala v

admin | Sob, 11.07.2009

Augsburg – Na zadnji tekmi slalomistov na divjih vodah za svetovni pokal v letošnji sezoni je slovenski kajakaš Peter Kauzer prvič po dolgih letih presekal prevlado Nemcev na brzicah Eiskanala in zmagal. Drugo mesto je pripadlo olimpijskemu prvaku in domačemu matadorju Alexandru Grimmu, tretji pa je bil Italijan Daniele Molmenti.

Prav slednji se je s slovenskim asom pred štartom finala kajakašev pregovarjal, kateri od njiju lahko na progi doseže čas pod stotimi sekundami. Ker sta bila oba prepričana, da lahko postavita tako hiter čas, sta se dogovorila, da se ponovno snideta na cilju, primerjata rezultate ter tako ugotovita, kdo je hitrejši. Po neverjetni vožnji, ki jo je prikazal Peter Kauzer, ki je končno začel dirkati veliko bolj zrelo in v skladu s svojimi sposobnostmi in slovesom, se je ura ustavila pri 99 sekundah in 81 stotinkah. Za nameček je bilo še posebej lepo na semaforju videti tudi ničlo poleg kazenskih sekund! Hrastničan, sicer zaposlen pri Slovenski vojski, je drugouvrščenega Nemca za seboj pustil za nekaj manj kot tri sekunde (+ 2,95), medtem ko je Daniele Molmenti za dvakratnim evropskim podprvakom zaostal že več kot tri sekunde (+ 3,22).
»Imel sem dobro vodo, čoln mi je lepo stekel in tudi počutil sem se odlično. Na progo sem se podal premišljeno, nikakor nisem želel ponoviti napak iz preteklosti, ko sem bil dobro na progi, nato pa 'zbezljal'. To mi je v celoti uspelo, z zmago sem zelo zadovoljen in mi zares veliko pomeni. Sedaj si bom vzel nekaj dni za počitek, nato pa se bom začel pripravljati za svetovno prvenstvo,« je z nasmeškom za milijon evrov na obrazu razlagal Peter Kauzer, ki so ga ljudje na vsakem koraku ustavljali in zahtevali od njega avtogram ali ga prosili, če se lahko z njim slikajo.

Vselej nevarni Dejan Kralj, ki progo v Augsburgu pozna kot lastni žep, v polfinalu ni bil dovolj zbran, predvsem pa je bil premalo natančen, kar ga je stalo preboja v finale. »Ena dvojkica preveč! Udaril sem deseta in šestnajsta vrata. Prav za ta sem vedel, da so še posebej nizko postavljena, zato sem tudi spustil veslo, a očitno prepozno,« je pojasnil Kralj ijn si ogledoval zaletišče skakalnice, ki so jo postavili za današnjo tekmo Teva-Sandiline Boater Cross. »Ah, ja, sedaj pa na 'boater cross dirkico - to bo pa cukrček' za na konec,« po polfinalu ni bil pretirano razočaran Dejan Kralj, ki se je močno veselil začetka tekme s plastičnimi čolni. »Vseeno sem zadovoljen, čeprav že pošteno utrujen. Sezona je šla sicer hitro mimo, toda tri tako težke tekme v treh tednih so kar utrudljive,« je še dodal Laki, ki je zadnjo tekmo letošnjega svetovnega pokala sklenil na 12. mestu, kar je enaka uvrstitev kot na EP v Nottinghamu.

Kot prva sta bila sicer danes na sporedu polfinale in finale kanujev dvosedov, v katerih pa Slovenija ni imela predstavnikov. Še najbližje nastopu v polfinalu sta bila Urban Jarc in Blaž Oven, toda kvalifikacije sta včeraj končala na 21. mestu – z identičnim zaostankom kot Britanska dvojica Daniel Goddard in Colin Readmore na 20. mestu, ki je še vodilo v polfinale. »Vesel sem, da mi je sploh uspelo prisveslati do cilja! Zaradi bolečin v komolcu sploh nisem mogel spati,« je razkril vzrok za povprečen nastop Urban Jarc, ki je pred trenerji dolgo časa skrival svojo poškodbo, saj je upal, da bo lahko stisnil zobe in dobro veslal na tekmi.

Danes so se za odličja pomerila v kanuju enosedu tudi dekleta. Zmagala je avstralska predstavnica Rosalyn Lawrenc pred Čehinjo Marie Rihoškovo in Kitajko Nanquin Cen. Jutri bodo v Augsburgu ob 11. uri s polfinalnimi nastopi začeli kanuisti, že uro kasneje pa se bodo v boj za mesta med deset najboljših pognale tudi kajakašice. Popoldanski del se bo začel ob 14.30 s finalom v kategoriji C-1, ki mu bo čez slabo uro (15.20) sledil še finale v disciplini K-1 ženske.

Popolni rezultati na voljo na:

www.123result.com