Feb 2020
NPTSČPS
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Žnidarčič do zmage tudi na drugi tekmi v Tasmaniji

admin | Ned, 25.10.2009

Ljubljana – Dan dva, tekma dva – tokrat je bila na brzicah reke Mersey na sporedu preizkušnja svetovnega pokala v klasiki. In tudi tokrat je spustaški evropski prvak Nejc Žnidarčič zmagal. Za nameček v discipline, ki mu sploh ni pisana na kožo, saj je po ‘osnovni izobrazbi’ Gnida namreč šprinter.

“NORO!” se je glasila prva misel Novogoričana: “Nov dan je prinesel zame kar veliko presenečenje. Pred štartom sem računal na uvrstitev okoli 6. do 8. mesta, nato pa sem presenetil še samega sebe in znova pristal na najvišji stopnicki!!! Zjutraj sem se na ogrevalnem treningu dobro počutil in sem zato na tekmo šel kar močno motiviran in željan dobre uvrstitve.”

Nejc je štartal kot zadnji, kar je v spustu lepa prednosti, saj na ta način tekmovalec dobi podatek, kakšni so vmesni časi nasprotnikov. “Na približno polovici proge mi je nekdo z brega zakričal, da sem drugi in zaostajam dve sekundi. To me je podžgalo, da sem od tam naprej še bolj pritiskal na plin. Na naslednjem vmesnem rezultatu, kjer je stal naš (avstrijski, op. a.) trener, sem bil že prvi in vodil za sekundo. Od tistega dela naprej pa sem pritiskal kot še nikoli doslej v klasičnem spustu in v cilj prispel popolnoma izžet! Ko sem čez približno minuto prišel k sebi so me obkrožili sotekmovalci, ki so mi vsi po vrsti čestitali za zmago. Sprva sploh nisem verjel, da sem lahko zmagal, dokler nisem na semaforju videl svojega imena,” je po zmagi na klasični preizkušnji svoja občutja opisoval Žnidarčič, ki pa je nekoliko kasneje, izvedel še nekaj podrobnosti glede tekme in proge, na kateri je slavil: “Presenečenje se je spremenilo v veselje, saj sem klasični spust zmagal za dobre tri sekunde. Kot edini sem se spustil pod magično mejo 13 minut (12:57), saj so pred tekmo domači tekmovalci govorili, da se pod 13 minut ne more spustiti nihče – preizkušnja na reki Mersey tradicionalna in dosedanji rekord proge je znašal nekaj nad 13 minut (13:05). To je zame velika vzpodbuda že za neslednjo tekmo, nekaj šteje pa tudi dejstvo, da je to prva zlata medalja v klasičnem spustu v kajaku za Slovenijo. Seveda se sedaj nadejam, da bom bero odličij v naslednjih dneh še povečal.”

Jošt Zakrajšek, ki je bil nad četrtim mestom po prvi tekmi nekoliko razočaran, si je pred drugim štartom vzel nekaj minut za razmislek. »Pri sebi sem moral urediti nekaj misli. Na tekmovanjih na vsake toliko pozabim, za kaj se gre.
Enostavo se 'zakrčim' in veslam, kolikor se le da. Mogoče se je prav to pripetilo na prvi tekmi. Morda pa sem postal specialist za klasične tekme? To bo jasno po koncu vseh šestih tekem za svetovni pokal,« je misli nizal Bunka in se za lažje nadaljevanje tekem poslužil preizkušenega recepta: »Velikokrat mi iz te zakrčenosti pomagajo dekle, starši, sorodniki in prijatelji, ki me spomnijo, da je treba odpreti oči in živeti – veslati z veseljem, se zliti z reko in uživati. Rezultat pa bo že prišel. Tokrat se je ta miselnost obrestovala. Veslal sem zbrano in z užitkom, ter na koncu zaostal le za Čehom Lukasom Novosadom. Jutri imamo na sporedu prosti dan, kar bom izkoristil za regeneracijo in kakšen izlet.«

V sredo pa spustaše čaka že tretja tekma – tudi tokrat bo na sporedu klasika.Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam