Jun 2019

Župančič Regent najhitreje od Kopra do Lucije

admin | Tor, 08.12.2009

Lucija, 6. decembra - Kajakaši in kanuisti so po tradiciji svojo sezono sklenili na obali z maratonom od Kopra do Lucije. Na startu se je zbralo 100 čolnov iz Nemčije, Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Morje je bilo letošnje leto prizanesljivo, tako da so imeli tudi tekmovalci v mirnovodaških čolnih ugodne pogoje za veslanje.

Ta trenutek najboljša slovenska tekmovalca na mirnih vodah, Jernej Župančič Regent in Lovro Leban, sta si tako že kmalu po startu priveslala precejšnjo prednost. Vse do Pirana sta se izmenjavala v vodstvu. Za njima sta skupaj veslala avstrijski tekmovalec Christian Endl in novopečeni tekmovalec med mirnovodaši, Jošt Zakrajšek. Nekoliko bolj razburkano morje pri  piranski Punti je bilo kar za dva izmed vodilnih preveč divje. Tako Leban kot Zakrajšek sta se znašla v morju. Ker sta imela dovolj prednosti pred zasledovalci je Župančič klubskega sotekmovalca celo počakal, da se je vrnil v čoln, vendar slednji po hladni kopeli Jerneju do cilja ni mogel več slediti. Tudi Zakrajšek po vrnitvi v čoln ni bil več sposoben ujeti avstrijskega tekmovalca in svojo prvo domačo tekmo v mirnovodaški konkurenci končal kot četrti.

Zanimivo je bilo tudi med divjevodaši. Jaka Jazbec, ki zadnja leta nastopa za Italijo je po daljšem času zopet nastopil v Sloveniji. Odlično je startal in bil v vodstvu vse do Pirana, kjer ga je ujela skupina zasledovalcev, v kateri so bili Jernej Korenjak ter Avstrijca Schmid in Hudetz. V zadnjih dveh kilometrih je bil med njimi najmočnejši Jernej Korenjak, ki je v cilj priveslal s pol minutno prednostjo.

V drugih kategorijah ravno tako ni bilo večjih presenečenj. Med kanuisti je bil najhitrejši ta čas najboljši kanuist na svetu, Hrvat Emil Milihram, med ženskami Lučka Cankar. Najboljša mladinca na divjih vodah pa sta bila aktualna svetovna mladinska prvaka Tim Kolar in Eva Terčelj. Tudi pri mladih mirnovodaših so bili rezultati pričakovani. Zmage sta se veselila Malin Titorič in Anja Osterman.

Takoj po tekmi je skupina mirnovodašev, med njimi tudi najhitrejši z maratona, nadaljevala pot v Sabaudio, na jug Italije, kjer bodo štirinajst dni trenirali skupaj z odličnimi italijanskimi in nemškimi kajakaši.

Rezultati: