Jun 2019

Kaj so barvna vesla?

admin | Pet, 22.03.2013

Barvna vesla so petstopenjski sistem ocenjevanja individualnega znanja kajakašev. Sistem je mednarodno poenoten znotraj evropskega projekta Euro Paddle Pass (EPP), pri katerem poleg Slovenije trenutno sodelujejo še Francija, Irska, Velika Britanija, Danska, Švedska, Finska in Nemčija. Projekt se razvija, zato se mu lahko kadar koli pridružijo tudi druge države.

Skozi izobraževalni sistem posameznik napreduje v tehniki, varnosti in varovanju okolja. Ravni so označene z barvami, od tod tudi ime barvna vesla. Začetna raven je rumeno veslo, sledijo pa mu zeleno, modro, rdeče in črno. Podobno kot v nekaterih drugih državah smo tudi v Sloveniji pripravili spoznavno raven (belo veslo), namenjeno tistim, ki se z veslanjem srečajo prvič. Pot je tako jasno zastavljena. Od začetnika naprej lahko vsak napreduje vse do eksperta.

Disciplin je več in zajemajo dejavnosti na mirni vodi, morju in divji vodi. Vsaka država ocenjuje znanja iz disciplin, ki jih goji. Pri nas so to: kajak, kanu, morski kajak, sprint in maraton, prosti slog, slalom ter spust.

KAJAK                                  KANU                                  MORSKI KAJAK

PROSTI SLOG                      SPRINT IN MARATON            SLALOM

SPUST

Ocenjevanje lahko izvaja za to usposobljen kader znotraj kajakaških društev in drugih organizacij, ki se ukvarjajo s kajakaštvom.

Skozi napredovanje po sistemu barvnih vesel se kajakaš nauči pravilnih tehnik veslanja in reševanja, spremlja svoj razvoj in se glede na svojo pripravljenost lažje umesti v ponudbo organiziranih izletov in rečnih spustov.